Obilježena 29. godišnjica okupacije Laslova

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Laslovo29/HN20201124814082.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Parku hrvatskih branitelja u Laslovu danas je obilježena 29. godišnjica okupacije mjesta, koje su u velikosrpskoj agresiji 152 dana u zajedništvu branili Hrvati i Mađari.

U spomen na poginule hrvatske branitelja i mještane Laslova vijence su položili članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade, zatim izaslanik ministra obrane, državni tajnik Branko Hrg, konzul Mađarske u Republici Hrvatskoj Béla Gárdos, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics, izaslanstva MUP-a, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te ostali okupljeni.

Ministar Medved poručio je kako se danas iskazuje počast hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te pripadnicima mađarske nacionalne manjine koji su, zajedno s Hrvatima i drugim narodima koji su živjeli na tom području, tijekom velikosrpske agresije branili Laslovo.

Istaknuo je kako je najveća obveza i prioritet pronalazak 15 Laslovčana koji se još vode kao nestali te da je, nakon što je Vlada na odgovarajući način regulirala pravni okvir za hrvatske branitelje, prvi put donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, a sada slijedi donošenje pravnog okvira za civilne stradalnike Domovinskog rata kako bi se zaokružila pravna osnova djelovanja prema braniteljsko-stradalničkoj populaciji.

Ministar Medved i ovom je prigodom iz Laslova uputio poziv svima koji imaju informacije o osobama nestalim u Domovinskom ratu da ih podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja te da olakšaju potragu za nestalima: „Pozivam ih da olakšaju obiteljima koje toliko godina tragaju za sudbinama svojih najmilijih“.

"Ovdje se odašilje snažna poruka da se žrtva ne zaboravlja, da je u kolektivnoj svijesti hrvatskoga i mađarskog naroda sjećanje na naše hrabre branitelje i civilne žrtve. Na tom tragu ćemo nastaviti stvarati perspektivu za opstojnost i održivost ovoga područja", rekao je.

Ministar Medved zahvalio je okupljenima što ne zaboravljaju žrtve: „Hvala vam što iz godine u godinu dolazite na ovo mjesto oteti od zaborava žrtve, oteti od zaborava stradanje i prisjetiti se naših poginulih, nestalih i umrlih te im odati priznanje. Ponesimo s ovoga mjesta djelić zajedništva zbog žrtava koje su označile našu noviju povijest“, poručio je ministar Medved.

Pisane vijesti