Ministar Medved na Danu uvaženih gostiju akcije pronalaženja američkih pilota na Visu

  • Slika /MHB MEDVED/DSC_6666.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u subotu, 8. srpnja 2017. godine, prisustvovali su Danu uvaženih gostiju međunarodne akcije na Visu. 

Republika Hrvatska u ovoj akciji pruža pomoć u traganju i pronalaženju posmrtnih ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24 Tulsamerican koji se 17. prosinca 1944. godine, po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini otoka Visa.

Prigodni je događaj organizirala veleposlanica SAD-a u suradnji s Agencijom Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima. Veleposlanica je zahvalila ministrima na njihovom dolasku i potpori kao i djelatnicima Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane na iznimnom uloženom trudu u pronalazak američkih vojnika koji su nestali prije 73 godine u blizini prekrasnog otoka Visa. "Posebno zahvaljujem Ministarstvu hrvatskih branitelja na suradnji u planiranju i koordinaciji ove operacije. Više 200 američkih vojnika nestalo je na hrvatskom teritoriju, a preko 28 000 u Europi. Teško je pronaći način na koji ih možemo pronaći i identificirati sve, ali ova misija je jedan od primjera. Radujemo se pregovaranju oko sklapanja sporazuma i nadam se da je ovo samo prvi korak u budućoj suradnji", naglasila je.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako Republika Hrvatska pružanjem potpore SAD-u odaje počast svim američkim veteranima i njihovim obiteljima. „Želim zahvaliti ministru Medvedu i Ministarstvu hrvatskih branitelja kao nositelju i svim institucijama uključenim u ovaj partnerski projekt SAD-a i RH. Ovaj način odnosa prema žrtvama može nam biti primjer kako se ne zaboravljaju nacionalni heroji“, poručio je.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je na zahtjev SAD-a Ministarstvo hrvatskih branitelja vrlo angažirano u ovoj aktivnosti te je u kratkom roku ishodilo sve potrebne dozvole i uložilo napore kako bi se ona provela. „Zajednička suradnja s našim partnerima je vrlo važna i mi ćemo je intenzivirati. Planirano je potpisivanje međudržavnog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi zajednički radili na pronalasku još 200 nestalih osoba i zbrinuli njihove posmrtne ostatke. Uz sve ove aktivnosti, Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno radi na pronalasku naših žrtava iz Domovinskog rata. Ne smijemo zaboraviti naše poginule“, istaknuo je ministar osvrnuvši se na jučer potpisani sporazum s Bosnom i Hercegovinom te planirani s Crnom Gorom.

Ministarstvo hrvatskih branitelja nositelj je aktivnosti u skladu sa Zakonom o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te sudjeluje u nadzoru i provedbi aktivnosti, u koju su uključeni djelatnici Uprave za zatočene i nestale MHB-a te djelatnik tima izvidničke satnije Gardijsko oklopno mehanizirane brigade MORH-a. MORH pruža potporu angažiranjem broda Hrvatske ratne mornarice DB-M82 „Krka“ u funkciji ronilačke platforme i traženja zrakoplova uporabom sonara, hrvatskih ronitelja kao potporom američkim i medicinskom osobljem Zapovjedništva za potporu. Ministarstvo kulture odgovorno za istraživanje i stručno vođenje sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Veleposlanstvo SAD-a i navedena Agencija već su najavili nastavak započete suradnje te potpisivanje međunarodnog sporazuma u ovom području budući da SAD raspolaže podacima o 61 lokaciji poginulih i nestalih američkih vojnika na teritoriju Republike Hrvatske. Pružanjem potpore Sjedinjenim Američkim Državama u ovoj operaciji Republika Hrvatska odaje počast američkim ratnim veteranima i njihovim obiteljima. Obitelji žrtava imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najbližih, a sve žrtve rata i poslijeratnog razdoblja imaju pravo na dostojno vječno počivalište. Očuvanje spomena na njih, kao i dostojno postupanje s njihovim posmrtnim ostacima obveza su svakog društva i države.

Upravo iz tog razloga Ministarstvo hrvatskih branitelja razvija Hrvatski model traženja nestalih osoba koji je prepoznat u međunarodnoj zajednici. Hrvatski model širokog je područja primjene, a osim u situacijama oružanih sukoba, primijenjiv je i u svim drugim slučajevima čija je posljedica veći broj nestalih osoba (prirodne katastrofe, terorističke akcije i sl.) Njegove su pojedine dijelove u svoj rad ugradile međunarodne organizacije i zemlje koje rješavaju pitanje nestalih osoba. Danas Ministarstvo hrvatskih branitelja stečena znanja i iskustva prenosi kroz mehanizam razvojne suradnje i humanitarne pomoći zemljama u potrebi.

Proces istraživanja i otkrivanja mjesta masovnih grobnica ne može biti predmet rada jednog tijela već koordinirani proces više nadležnih institucija koje mogu cjelovito, transparentno, efikasno i na primjeren način odgovoriti na sve izazove. Ova međunarodna i međuresorna suradnja jasan je pokazatelj kako nadležna tijela brinu o žrtvama rata, neovisno o vremenu i okolnostima stradanja.

Pisane vijesti