Položen kamen temeljac za kapelicu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Kamen temeljac - VU - naslovna.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Kamen temeljac polažemo u ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju, temeljac za kapelicu Krista kralja mučenika -  Krist je umro da bi mi živjeli, oni su umrli da bi mi živjeli u slobodi!“, poručio je ministar Medved

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u čijoj je nadležnosti upravljanje grobljem, 3. lipnja upriličena je svečanost povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju kapelice Krista Kralja Mučenika.

Kamen temeljac položio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a blagoslovio je i molitvu predvodio fra Ivica Jagodić, župnik župe svetih Filipa i Jakova u Vukovaru.

Svečanosti su nazočili ministar obrane Mario Banožić, saborski zastupnici, županice i župani, gradonačelnici i načelnici, predstavnici udruga iz Domovinskog rata te brojne hrvatske braniteljice koje danas imaju susret u Vukovaru.

Ministar Medved podsjetio je kako je nastalo Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je iz masovne grobnice ekshumirano 938 tijela, a u spomen na žrtve postavljeno je jednako toliko bijelih križeva.

„Kamen temeljac polažemo u ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju, temeljac za kapelicu Krista kralja mučenika -  Krist je umro da bi mi živjeli, oni su umrli da bi mi živjeli u slobodi!“, poručio je ministar Medved.

„Memorijalno groblje je natopljeno darom mučeništva hrvatskih branitelja koji su mislili na druge. Isus Krist, Kralj Mučenika, sve koji su svoje živote darovali vodi do Očeve slave, ali i danas je pravi izvor snage za sadašnji život te jamstvo vječnoga života. Put je to od predanja i ulaganja vlastitog života u djela nesebičnosti, darivanja i polaganja života za bližnje“, kazao je fra Jagodić.

U sklopu prigodnog programa nastupila je solistica Barbara Suhodolčan Vrbički uz klavirsku pratnju Brigite Vilč.

Memorijalno groblje na godišnjoj razini bilježi velik broj posjetitelja, a u evidenciji grupnih posjeta bilježi se između 130.000 do 250.000 posjetitelja.

Revizija dijela projekta rekonstrukcije, sanacije i dogradnje izrađena je tijekom 2020. i 2021. godine te su izvedeni građevinski radovi rekonstrukcije i dogradnje upravne zgrade groblja s ispraćajnom dvoranom, trijemom i centrom za posjetitelje sveukupne vrijednosti 726.000,00 eura.

Tijekom 2022. izrađena je projektna dokumentacija, ishođena građevinska dozvola te provedeni postupci javne nabave za radove izgradnje Kapelice Krista Kralja Mučenika, proširenja grobnog polja i prilagodbe objekta osobama s invaliditetom. Radovi na oba gradilišta počeli su u travnju i svibnju 2023., investicijska vrijednost za novo grobno polje i prilagodbu objekta osobama s invaliditetom iznosi 270.000,00 eura, a Kapelice 551.000,00 eura.

Pisane vijesti