Ministar Medved s Vukovarskim majkama

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Vukovarske Majke - 2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Hvala vam što nas podržavate u našim svakodnevnim naporima i nastojanjima da saznamo istinu o sudbini vaših najmilijih. Vaša ustrajnost koja ne jenjava i zadivljujuće strpljenje iziskuju naše poštovanje i obvezuju nas da i nadalje činimo sve kako bi opravdali vaše povjerenje, na kojem smo vam neizmjerno zahvalni“, poručio je Medved obiteljima koje još uvijek traže svoje najmilije

U povodu 30 obljetnice rada i djelovanja te zajedništva Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“,  u Vukovaru je 2. lipnja 2023. održan prigodan program kojim su članovi i prijatelji Udruge obilježili tri desetljeća postojanja.

Nakon provedene današnje identifikacije, na kojoj su identificirana tri hrvatska branitelja iz Berka i dva civila iz Vukovara, pridružio im se potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, koji je s izaslanstvom položio vijenac kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Tom prigodom obratio se članovima Udruge „Vukovarske majke“ i okupljenim obiteljima nestalih, iskazavši im zahvalnost i poštovanje za njihovo beskrajno strpljenje i povjerenje te partnerstvo.

„Teško da itko može ostati imun na vapaj majki i očeva, djece i svih vas koji tražite svoje bližnje, od kojih mnogi ni danas ne znate njihovu sudbinu. Gdje su naši najmiliji? - pitanje je na koje već tri desetljeća tražite odgovor i upućujete apel: Pomozite nam da ih pronađemo! Upravo to je najsnažniji poticaj svima nama koji neumorno i predano radimo na rješavanju tog najtežeg otvorenog pitanja iz Domovinskog rata i otvorene rane svih vas koji još uvijek tragate za istinom o sudbini svojih bližnjih“, kazao je ministar Medved.

Nažalost, mnoge majke i očevi nisu dočekali da saznaju gdje su njihovi sinovi i kćeri, napustili su nas ne saznavši istinu o sudbini svoje djece, a s tim strahom i neizvjesnošću svakodnevno se suočavaju svi koji još uvijek traže svoje bližnje.

„Drage obitelji, hvala vam što nas podržavate u našim svakodnevnim naporima i nastojanjima da saznamo istinu o sudbini vaših najmilijih. Vaša ustrajnost koja ne jenjava i zadivljujuće strpljenje iziskuju naše poštovanje i obvezuju nas da i nadalje činimo sve kako bi opravdali vaše povjerenje, na kojem smo vam neizmjerno zahvalni“, poručio je Medved obiteljima koje još uvijek traže svoje najmilije.

„U potpunosti institucionalizirali traženje nestalih osoba nestalih u Domovinskom ratu, osnažili cjelokupan sustav i međuresornu suradnju svih uključenih u taj proces, a Zakonom smo zajamčili da će Hrvatska tragati za nestalima dok se ne pronađe i posljednji s tog predugog popisa. Pokazali smo to i našim dosadašnjim odgovornim radom i odnosom prema tom pitanju, a tako ćemo nastaviti i ubuduće, u suradnji i partnerstvu sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u kojem su i Vukovarske majke“, zaključio je ministar Medved.

U povodu obilježavanja 30 godina djelovanja Udruge „Vukovarske majke“ položen je vijenac i kod spomen-obilježja nestalim osobama u Domovinskom ratu, služena je misa u Crkvi sv. Filipa i Jakova koju je predvodio pater Ante Perković, a molitvu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je župnik fra Ivica Jagodić.

Tim povodom održan je i prigodan program na Imanju Goldschmidt, gdje su se okupili članovi i prijatelji Udruge, a uz obraćanja organizatora i uzvanika predsjednica Udruge Manda Patko uručila je zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima za dugogodišnju suradnju i doprinos rješavanju pitanja nestalih osoba, promicanje vrijednosti Domovinskog rata i doprinos jačanju kvalitete življenja.

Zahvlanice su dodijeljene i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, ravnateljici Uprave za zatočene i nestale Ivoni Paltrinieri i djelatnicima Ispostave Istok, kao i Stjepanu Sučiću, Stipi Rimcu, Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar i ravnatelju Krunoslavu Šeremetu te drugim institucijama i pojedincima.

Foto: Sandra Grgić

 

Pisane vijesti