Otvoren Centar za rane – jedinstveni prostor za liječenje dekubitisa

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/FOTOGRAFIJE/Centar za rane/IMG_5288.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuirano radi na osiguravanju skrbi i rehabilitacije za hrvatske branitelje, a posebno hrvatske ratne vojne invalide. „Neka ovo mjesto bude na dobrobit HRVI-a i svih drugih osoba koje trpe teške tegobe“, rekao je ministar Medved.

U Klinici za reumatske bolesti i rehabilitaciju KBC-a Zagreb danas je održana svečanost otvorenja Centra za rane - jedinstvenog prostora za liječenje dekubitusa hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i drugih pacijenta koji su u postupku oporavka nakon kirurških zahvata vezanog uz liječenje dekubitusa.

Svečanosti otvorenja nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica ministra zdravstva državna tajnica Marija Bubaš, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović, ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, predstojnik Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju Porin Perić, zdravstveni djelatnici te oni zbog kojih je Centar i osnovan - hrvatski ratni vojni invalidi i predstavnici Udruge 100% HRVI-a I. skupine na čelu s predsjednikom Đurom Glogoškim.

Centar za rane je projekt koji je iniciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, na prijedlog Udruge 100% HRVI I. skupine iz Domovinskog rata, a realizaciju je podržalo Ministarstvo zdravstva.

Ovim projektom je unutar Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju uređen prostor za liječenja dekubitusa hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i drugih pacijenata koji su u postupku oporavka nakon kirurškog zahvata vezanog uz liječenje dekubitusa. Sredstva za uređenje prostora i nabavu opreme i uređaja osiguralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja u iznosu većem od 400 tisuća eura.

Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuirano radi na osiguravanju skrbi i rehabilitacije za hrvatske branitelje, posebno hrvatske ratne vojne invalide, a najteži HRVI svakodnevno se susreću s problemom otvorenih rana.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da mnogi nisu svjesni problema osoba s dekubitalnim ranama jer se s time nisu susretali. „Patnje i tegobe najtežih HRVI-a su velike te im je potrebno pravovremeno osigurati odgovarajuće saniranje dekubitusa. Smatram važnim naglasiti da će se ovaj prostor koristiti i za liječenje odnosno rehabilitaciju drugih pacijenata, ne samo hrvatskih ratnih vojnih invalida“, rekao je Medved te zahvalio na suradnji svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a posebno Udruzi 100% HRVI-a I. skupine na inicijativi, te Ministarstvu zdravstva i ravnatelju KBC-a Zagreb Ćorušiću na prihvaćanju prijedloga.

Profesor Ante Ćorušić rekao je da vjeruje da je ovo značajno ulaganje u unaprjeđenje skrbi za HRVI-e. „Ovo je veliki korak u boljoj skrbi za hrvatske ratne vojne invalide I. skupine. Ovaj Centar za rane će pridonijeti da zdravstveni ishodi u njihovom slučaju ubuduće budu bolji, kao i njihovom ukupnom zdravlju“, naglasio je Ćorušić.

Državna tajnica Marija Bubaš istaknula je da su hrvatski branitelji cijeli hrvatski narod puno naučili. „Naučili su nas da cijenimo slobodu, zahvalnost i da dajemo. Ovo je dobar primjer davanja i sinergije hrvatskih branitelja i zdravstva. Ovo je iskorak koji će na dobro doći hrvatskim braniteljima, a hrvatski branitelji opet daju nama jer će ovo što je napravljeno ovdje zbog njih koristiti svima kojima to treba u općoj populaciji. Ponovno nas učite žrtvi i zahvalnosti.“, zaključila je Bubaš.

Nakon obilaska prostorija novog Centra za rane, okupljenima su se obratili i predstojnik Klinike za reumatske bolesti i rehabilitaciju Porin Perić, predsjednik Udruge 100% HRVI-a I. skupine Đuro Glogoški te Joško Begić, pacijent u Centru za rane.

Predstojnik Perić je rekao da su već dva pacijenta smještena na Odjelu na kojem se primjenjuju moderni principi medicine koji će sigurno unaprijediti liječenje dekubitisa. Istaknuo je da je rehabilitacija ovakvih bolesnika kompleksna i polivalentna te da su u liječenje uključene i druge struke, poput kirurgije.

Đuro Glogoški je zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu zdravstva, KBC-u Zagreb te Klinici za reumatske bolesti i rehabilitaciju. „Kako populacija stari, pokazala se sve veća potreba za ovakvim odjelom. Vjerujem da smo ovim riješili gorući problem operacija dekubitusa i post-operativnog oporavka te da će i ubuduće biti ovakvog razumijevanja za potrebe HRVI-a. Ovo je još jedan pokazatelj razumijevanja za braniteljsku populaciju, a ovaj odjel će sigurno ubrzati postupak liječenja“, istaknuo je Glogoški.

Pacijent u Centru za rane Joško Begić podijelio je iskustvo iz novog Centra za rane istaknuvši da je zadovoljan smještajem i skrbi. Posebno je zahvalio ministru Medvedu što je prepoznao problem s kojim se susreću najteži HRVI i na svemu što čini u svrhu adekvatne skrbi za hrvatske branitelje.

Pisane vijesti