Nastavljaju se i unaprjeđuju preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/FOTOGRAFIJE/Preventivni pregledi i zahvalnice/MHB 06.03.2024._____0013.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Budimo odgovorni prema sebi i budimo primjer drugima“, poručio je ministar Medved te zahvalio svima koji surađuju na provedbi ovog Programa

U Ministarstvu hrvatskih branitelja uručeni su sporazumi o suradnji na provedbi Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2024. godinu, kao i braniteljske zahvalnice dodijeljene zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima za sudjelovanje u ekshumacijama, obradama i identifikacijama posmrtnih ostataka osoba stradalih tijekom Domovinskog rata.

Sporazum je sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te 33 zdravstvene ustanove koje provode preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja u svim županijama, a potpisivanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak te ravnatelji zdravstvenih ustanova u kojima se provode pregledi.

Cilj je provedbom preventivnih sistematskih pregleda smanjiti broj prijevremenih smrti, invaliditeta i onesposobljenosti od bolesti, a povećati mogućnost izlječenja te produžiti očekivano trajanje i kvalitetu života hrvatskih branitelja.

„Od počeka provedbe Programa 2016. godine do danas preventivnom sistematskom pregledu pristupilo je više od 106 tisuća hrvatskih branitelja, a s provedbom Programa nastavljamo i u ovoj godini“, kazao je ministar Medved te dodao da su posljednjih godina intenzivirane aktivnost i programi usmjereni zaštiti zdravlja hrvatskih branitelja poput sistematskih pregleda, bolničke medicinske rehabilitacije, liječenja u barokomori i dugotrajnog liječenja s pojačanom skrbi.

Najveći broj hrvatskih branitelja danas se nalazi se u dobnim skupinama koje su rizične i u kojima započinje intenzivniji porast kroničnih bolesti na koje se značajno može utjecati preventivnim aktivnostima. Stoga je Program preventivnih sistematskih pregleda usmjeren prevenciji i ranom otkrivanju kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih te onkoloških bolesti odnosno onih bolesti od kojih pobolijeva i umire najveći broj branitelja.

„Ministarstvo je pokrenulo više projekata usmjerenih osiguranju sveobuhvatne skrbi za braniteljsko-stradalničku populaciju, poput Doma hrvatskih veterana i veteranskih centara, a započeli smo i postupak osnivanja ustanova za pružanje usluge smještaja trajnije naravi za one hrvatske branitelje koji ne mogu sami brinuti o sebi niti imaju članove obitelji koji bi o njima mogli skrbiti“, istaknuo je Medved.

Vlada je na sjednici 29. veljače usvojila Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2024. godinu i osigurala potrebna financijska sredstva, a posebno je naglašena potreba informiranja hrvatskih branitelja o važnosti brige za vlastito zdravlje.

Za postizanje značajnijih rezultata, uz kontinuitet u provedbi, izrazito je važna koordiniranost te uključivanje ostalih važnih društvenih sektora. Radi toga su, uz nadležne ustanove i stručnjake iz područja zdravstva, u aktivnosti usmjerene promicanju zdravlja uključene i udruge iz Domovinskog rata, a Ministarstvo je tijekom provedbe ovog Programa na adrese hrvatskih branitelja uputilo je više od 290 tisuća pisanih poziva.

Ministar Medved i ovom prigodom pozvao je sve hrvatske branitelje da se odazovu pozivu na preventivni sistematski pregled. „Budimo odgovorni prema sebi i budimo primjer drugima“, poručio je te zahvalio svima koji surađuju na provedbi ovog Programa.

„Preventiva, preventiva, preventiva. Neprestano ću ponavljati i neprestano ću poticati sve naše građane, a ovim putem osobito hrvatske branitelje, da se aktivno uključe u brigu o vlastitom zdravlju. Iza nas je osam godina provedbe preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje. Apsolutnu opravdanost preventivnih sistematskih pregleda potvrđuje činjenica da je novootkriveno ili je postavljena sumnja na više od 50 tisuća bolesti i stanja od čega je 1.243 malignih bolesti, 9.275 bolesti kardiovaskularnih bolesti i 16.596 novootkrivenih šećernih bolesti. Isti putokaz slijedimo i u općoj populaciji kroz reformu zdravstvenog sustava kojom činimo oštar zaokret prema preventivi. U tom smjeru smo pokrenuli i preventivne zdravstvene preglede koje uskoro podižemo i na nacionalnu razinu“, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

U suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo vodi bazu podataka o zdravstvenom stanju branitelja koji su pristupili preventivnom sistematskom pregledu, prate se rezultati provedenih pregleda, utvrđene bolesti i preporuke koji su hrvatski branitelji dobili po završenom sistematskom pregledu. Sukladno tome, predlaže se i definira opseg preventivnog sistematskog pregleda.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je važnost prevencije i važnost odaziva na preventivne sistematske programe. Pohvalio je Program sistematskih pregleda za hrvatske branitelje te naglasio da se provode još četiri nacionalna preventivna programa. Istaknuo je važnost dobre institucionalne suradnje i zadovoljstvo što Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva jer će se suradnjom povećati odaziv na preglede, rana detekcija i veći broj izlječenja.

Naime, s ciljem dodatnog iskoraka u prevenciji pobola i smrti, u okviru Programa preventivnih sistematskih pregleda za 2024. godinu definiran je protokol pojačanog uključivanja hrvatskih branitelja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Cilj je zajedničkom suradnjom sa županijskim zavodima za javno zdravstvo povećati broj osoba koje se odazovu ovom Nacionalnom programu te tako utjecati na otkrivanje bolesti u što ranijem stadiju, kada su mogućnosti izlječenja značajno veće.

Ujedno, s ciljem iskoraka u učinkovitosti preventivnog sistematskog pregleda u identifikaciji novooboljelih od raka pluća tijekom provedbe preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja u ovoj godini u tri zdravstvene ustanove započet će se novom pretragom. Pretraga niskodoznim CT-om provodit će se u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu, Dubrovniku i Zadru, o čemu je detaljnije govorio predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb akademik Miroslav Samaržija, ujedno koordinator Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanja raka pluća.

Ministri Medved i Beroš te ravnatelj Capak uručili su primjerke Sporazuma nazočnim ravnateljima i predstavnicima zdravstvenih ustanova u kojima će se i ove godine provoditi preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja, a u ime medicinskih ustanova s kojima se sklapa Sporazum obratio se ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ iz Slavonskog Broda Josip Samardžić.

Ovom prilikom ministar Medved uručio je braniteljske zahvalnice zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima koji su svojim odgovornim i predanim radom, od početka oružane velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, sudjelovali u procesima ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, dajući time neizostavan doprinos u rješavanju pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu, a u ime primatelja zahvalnica obratio se ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Špročić.
 
 

Pisane vijesti