Nastavlja se posjet Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz BiH

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/FOTOGRAFIJE/Sporazum_BiH/MHB 07.03.2024._____0021.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Taj projekt, na koji smo posebno ponosni, u Hrvatskoj se provodi već osam godina i raduje nas što se broj djece koja posjećuju Vukovar s godinama povećava, a od prošle godine to smo omogućili i našoj djeci iz Bosne i Hercegovine“, kazao je ministar Medved

Sporazum o međusobnoj suradnji pri organizaciji posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, sklopljen je između Ministarstva hrvatskih branitelja RH i ministarstava nadležnih za obrazovanje i znanost te gradova i općina u BiH u kojima se provodi škola po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, ovaj put na dvogodišnje razdoblje.

Na prigodnoj svečanosti u Ministarstvu hrvatskih branitelja sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, savjetnica u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH Žana Ćorić, ravnatelj Memorijalno centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije zapadnohercegovačke Daniela Perić, ministrica prosvjete, znanosti kulture i sporta Županije posavske Ana Andrić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije Ante Tadić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Županije središnje Bosne Bojan Domić, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković, načelnik Općine Čitluk Marin Radišić, načelnik Općine Neum Dragan Jurković, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, predsjednica Općinskog vijeća Ravno Ružica Skaramuca, kao i predstavnici gradova Mostara i Čapljine te Općine Usora, a svečanosti je nazočio i general HVO-a Ilija Nakić.   

Medved: Hrvati u BiH u RH imaju partnera i potporu

„Taj projekt, na koji smo posebno ponosni, u Hrvatskoj se provodi već osam godina i raduje nas što se broj djece koja posjećuju Vukovar s godinama povećava, a od prošle godine to smo omogućili i našoj djeci iz Bosne i Hercegovine“, kazao je ministar Medved.

Učenici iz BiH koji pohađaju nastavu po hrvatskom programu od prošle su godine uključeni u još jedan projekt Ministarstva hrvatskih branitelja - Javni poziv za najbolju priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola, na koji se također mnogi odazivaju, istaknuo je Medved, zaključivši kako je to najbolji pokazatelj da naši mladi znaju svoju povijest i cijene našu žrtvu. „Njihove priče, kao i dojmovi prilikom posjeta Vukovaru u našoj organizaciji najbolje govore o smislenosti i vrijednosti projekata koje provodimo u Ministarstvu hrvatskih branitelja“, kazao je ministar Medved.

Posebno se osvrnuo na odnos Vlade RH prema Hrvatima u BiH, istaknuvši kako Hrvatska snažno podupire hrvatski narod, kao i europski put BiH.

„To je najsnažnija poruka Hrvatima u BiH, da u Republici Hrvatskoj imaju partnera i potporu“, kazao je Medved, dodavši da Vlada RH to pokazuje i svojim odnosom prema pripadnicima HVO-a, kojima su Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata značajno proširena prava.

Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar sve posjećeniji

U ime Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar obratio se ravnatelj Krunoslav Šeremet, koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom i provedbom projekta posjeta učenika iz RH i BiH, koji u Vukovar dolaze već sutra.

„Dat ćemo sve od sebe da djeca koja dođu u naš Centar tamo ugodno borave i provedu kvalitetno vrijeme u Vukovaru te da uz nova znanja o Domovinskom ratu sa sobom ponesu lijepa sjećanja i uspomene“, kazao je Šeremet te dodao da se Centar posjećuju i djeca iz Mađarske i Vojvodine koja se školuju na hrvatskom jeziku, a u planu su i posjeti učenika iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Osim učenika, memorijalne objekte koji su u nadležnosti MCDRVU posjećuju i individualni posjetitelji te je prošle godine Centar posjetila oko 21 tisuća posjetitelja, istaknuo je Šeremet te zahvalio svima na suradnji uz poruku - vidimo se u Vukovaru!

Ministar Medved uručio je supotpisnicima primjerke Sporazuma, a u njihovo ime obratio se ministar Bojan Domić. Zahvalio je ministru i svima koji sudjeluju u realizaciji tog projekta, kao i svim supotpisnicima koji će ga provoditi. Posebno se osvrnuo na Domovinski rat te ukazao na važnost emocija koje su, uz domoljublje i zajedništvo, vodile hrvatske branitelje i povezivale hrvatski narod s obje strane granice te je zahvalio Vladi RH na čelu s premijerom Plenkovićem na svemu što čini za Hrvate u BiH.

U suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja projekt se provodi od 2016. godine kao obvezna terenska nastava iz povijesti u koju su uključeni svi učenici završnih razreda u Hrvatskoj, a temeljem ovog Sporazuma, koji je prvi put sklopljen za šk. god. 2022./23., korisnicima terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata postaju i učenici završnih razreda osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. 

Projekt provodi Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, a u potpunosti ga financira Ministarstvo hrvatskih branitelja, uključujući prijevoz, smještaj, prehranu i ulaznice u određene kulturno-znanstvene ustanove te stručno vodstvo.

U sklopu projekta učenici posjećuju i druge gradove u cilju proširenja znanja o Domovinskom ratu - Pakrac, Lipik, Okučane, Karlovac i Knin, gdje na autentičnim lokacijama slušaju o važnosti tih područja u obrani i oslobađanju naše domovine. Zahvaljujući tom projektu, Vukovar svake godine posjeti oko 40 tisuća učenika osmih razreda i njihovih pratitelja iz cijele Hrvatske, a prošle školske godine Vukovar je posjetilo i gotovo 2900 učenika i pratitelja iz BiH te se isti odaziv očekuje i ove godine.

Pisane vijesti