Otkriven spomenik hrvatskim braniteljima u Kraljevcu na Sutli

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Kraljevec na Sutli - naslovna 2.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Iznimno je važno da su autori ovog spomenika naši mladi, to je dokaz u kojoj mjeri su oni itekako svjesni važnosti obrane domovine i doprinosa hrvatskih branitelja”, poručio je ministar Medved

Otkrivanjem Spomenika Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima u Kraljevcu na Sutli i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine i Župe, koji se slave na blagdan Presvetog Trojstva, a svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Tom prigodom rekao je kako je u našoj nacionalnoj svijesti itekako prisutna činjenica da slobodu koju imamo, kao i sva postignuća koja smo zajedno postigli dugujemo hrvatskim braniteljima.

„Raduje me da ovo spomen obilježje povezuje naše zeleno Zagorje i otok Brač. Ta poveznica je posebno značajna i simbolična, baš onako kao što su branitelji ih Hrvatskog zagorja odlazili na sva bojišta od krajnjeg istoka do krajnjeg juga Hrvatske“, kazao je ministar Medved.

Istaknuo je kako je iznimno važno što su autori ovog spomenika naši mladi, poručivši da je to dokaz u kojoj mjeri su oni itekako svjesni važnosti obrane domovine i doprinosa hrvatskih branitelja.

Naime, spomenik od bijelog bračkog kamena idejno su osmislili i izradili učenici Klesarske škole iz Pučišća na Braču pod mentorstvom profesora i akademskog kipara Emila Trutanića i akademskog restauratora Siniše Martinića Cezara, a autor spomenika je Domagoj Brajković, učenik 4. razreda.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako je ovo veliki dan ne samo za Kraljevec na Sutli nego i čitavu županiju. „Stara je izreka Navik on živi ki zgine pošteno. Svi naši dečki su zginuli pošteno znajući zbog čega se bore, znajući da postoji opasnost da neće doživjeti ono za što se bore. Mi koji smo imali sreće dajemo sve od sebe da njihovu žrtva ne bude uzaludna”, istaknuo je župan.

Načelnice Blanka Stipčić Berić istaknula je da je ovaj spomenik za nju izuzetno važan jer nosi veliku poruku i zahvalu svima koji su stali u obranu domovine, riskirali i žrtvovali svoje živote te zato što govori o najvažnijem događaju u novijoj povijesti.

„Kad se želi reći da nešto traje vječno kaže se da je uklesano u kamenu. U ovom kamenu će biti vječno uklesano i vječno će ovdje stajati poruka koja nosi zahvalu svim hrvatskim braniteljima, svima koji su stali u obranu ove države i koji su doprinijeli da smo svi mi danas ovdje. Ovo je i poruka da je Domovinski rat bio početak i da naš posao nikada ne prestaje, da smo zaduženi stvoriti bolju budućnost djeci, pošto su njihovi rad, ljubav i trud utkani u ovaj spomenik”, istaknula je Stipčić Berić.

Brigadni general Josip Vukina tom je prigodom naglasio kako je spomenik djelo mladih ljudi u spomen onima koji su pali za slobodu i stvaranje Hrvatske. „Spomenik su izradile mlade ruke za svu onu mladost koji nikada ne smijemo zaboraviti“, kazao je te dodao da su branitelji stvorili temelj, a na nama je da na tom temelju izgradimo zdrav i siguran dom.

Autor spomenika Domagoj Brajković rekao je kako su nastojali na jednostavan način napraviti nešto upečatljivo što bi ispričalo cijelu priču. „Prvo mi je napamet pao križ koji se prozire kroz dva glavna dijela koji simboliziraju žrtve koje su svojom krvlju natopile hrvatsko tlo na kojem je nastala država”, pojasnio je.

Spomenik su otkrili ministar Medved i župan Kolar te općinska načelnica Stipčić Berić i autor spomenika, a potom ga je blagoslovio župnik Alen Vrbek.

Uz njih, otkrivanju spomenika i svečanoj sjednici nazočili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Zoran Gregurović te gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina, a u prigodnom dijelu programa nastupio je glazbenik Đani Stipaničev uz pratnju PO Lira Kraljevec na Sutli pod ravnanje maestra Igora Kralja.

FOTO: Krapinsko-zagorska županija

Pisane vijesti