Hrvatski branitelji na jubilarnom hodočašću u Lurd

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Lourdes 2024 - plakat.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Misnim slavljem u Zagrebu počelo je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lurd, a hodočasnike iz Hrvatske na Međunarodno vojno hodočašće u Francusku ispratio je ministar Medved

Misnim slavljem u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Sigetu počelo je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u marijansko svetište Lurd u Francuskoj, koje će trajati do 28. svibnja.

Hrvatski vojnici, policajci i branitelji sudjelovat će na 64. međunarodnom vojnom hodočašću zajedno s oko 15 tisuća vojnika iz 40-ak država svijeta, a s njima su i pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice te Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Ovogodišnje hodočašće u Lurd, na kojem sudjeluje oko tisuću hodočasnika iz Hrvatske, održava se  pod geslom „Želim da mi ljudi dolaze u procesiji“, a među su i najteži hrvatski ratni vojni invalidi, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, kao i skupina biciklista, bivših pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi.

Misno slavlje u zagrebačkoj crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a hodočasnicima se obratili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te zapovjednik hodočašća brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta.

„Mi smo u svojoj dugoj i bremenitoj povijesti prošli mnoga teška razdoblja, a u sebi još nosimo nezacijeljene rane iz Domovinskog rata. Posebno je teško onima koji su izgubili svoje bližnje ili ne znaju njihovu sudbinu. Za njih i njihove obitelji molimo svaki dan, kao i za sve one koji i danas trpe ratna stradanja. Svima vama koji ćete ove godine hodočastiti u Lurd neka naša Majka Marija usliša molitve i osnaži vjeru“, poručio je ministar Medved.

Podsjetimo, hodočašće je nastalo na inicijativu vojnih kapelana u duhu pomirbe i učvršćenja mira dotadašnjih zaraćenih strana Francuske i Njemačke. Prvo hodočašće vojnika organizirano je po završetku Drugog svjetskog rata, a ubrzo se ideja pomirbe i izgradnje trajnog mira jačala i širila i među vojskama drugih zemalja te je od 1958. godine vojno hodočašće poprimilo međunarodni karakter.

Hrvatska sudjeluje na Međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu od 1993. godine. Hodočašće tradicionalno organizira Vojni ordinarijat uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja.

FOTO: MORH/F. Klen
 

 



Pisane vijesti