Otkrivanje spomen-obilježja masovnih grobnica u Petrovcima

  • Slika /slike/Spomen-obilježje masovnih grobnica u Petrovcima/DSC_0921.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Petrovcima u Općini Bogdanovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji otkriveno je spomen-obilježje u znak sjećanja na osam žrtava ekshumiranih iz dviju masovnih grobnica.

Iz prve masovne grobnice, na mjesnom groblju u Petrovcima, 1997. godine ekshumirani su posmrtni ostaci četiriju osoba, dok su iz druge masovne grobnice, koja se nalazila kod ribnjaka nasuprot županijskog odlagališta smeća, 2007. godine ekshumirani samo fragmenti kostiju, a provedenom DNA analizom 2011. godine utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima također četiriju osoba, koje su potom i identificirane.

Mjesta masovnih grobnica u Republici Hrvatskoj obilježavaju se prema Zakonu o obilježavanju mjesta masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata s ciljem trajnog očuvanja sjećanja na stradale tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. Sve mjesta masovnih grobnica obilježavaju se jednakim spomen-obilježjem koje je rad akademskog kipara Slavomira Drinkovića.

U slučajevima kada se dvije ili više masovnih grobnica nalaze u neposrednoj blizini, kao u Petrovcima, tada se obilježavanje vrši postavljanjem jednog spomen-obilježja u spomen na sve žrtve. Spomen-obilježje u Petrovcima je 65. koje Republika Hrvatska postavlja, a njime se obilježava 110. i 111. mjesto masovne grobnice.

Otkrivanju spomen-obilježja prisustvovao je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Vinko Kovačić, izaslanik Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković, izaslanik Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Predrag Matić, predstavnici županijske i lokalne vlasti te članovi obitelji žrtava i braniteljskih udruga.

Spomen-obilježje otkrili su Igor Budeš, sin poginulog hrvatskog branitelja Cvitka Budeša, i ministar branitelja Predrag Matić.

U svom obraćanju, ministar Matić je istaknuo: "Ministarstvo branitelja će i dalje s puno poštovanja i pijeteta istraživati mjesta masovnih grobnica kako bi svaka od 1.623 obitelji pronašla posmrtne ostatke svojih najmilijih i svoj mir."

Od ukupno 148 otkrivenih masovnih grobnica na području Republike Hrvatske, na području Vukovarsko-srijemske županije otkriveno je 55 mjesta masovnih grobnica. U Vukovarsko-srijemskoj županiji se još traga za 413 osoba nestalih na prijelazu iz 1991. u 1992. godinu.



Pisane vijesti | Otkrivanje spomen-obilježja | Domovinski rat