Otkrivanje spomen-obilježja žrtvama masovne grobnice "Koreničani"

  • Slika /slike/Koreničani/DSC_0937.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U mjestu Koreničani u Općini Đulovac na području Bjelovarsko-bilogorske županije otkriveno je spomen-obilježje u čast šest žrtava masovne grobnice "Koreničani".

Mjesto masovne grobnice nalazi se u šumi Rajčevica jugoistočno od mjesta Koreničani, a ekshumacijom u travnju 2002. godine iz grobnice su ekshumirani posmrtni ostaci četiriju osoba. U Koreničanima, kod pravoslavnog groblja, također u travnju 2002. godine, ekshumirani su posmrtni ostaci još dviju osoba. Sve žrtve pogubljene su od rujna do studenog 1991. godine, a od ukupnog broja, tek je jedna osoba bila hrvatski branitelji, a sve ostale osobe su bili civili.

Prema službenim podacima Uprave za zatočene i nestale, na području Bjelovarsko-bilogorske županije otkriveno je jedno mjesto masovne grobnice od ukupno 148 mjesta masovnih grobnica na području Republike Hrvatske. Postavljanjem ovog, 66. spomen-obilježja, obilježeno je 112. mjesto masovne grobnice u Hrvatskoj. U slučajevima da se dvije ili više masovnih grobnica nalazi u neposrednoj blizini, obilježavanje se vrši postavljanjem jednog spomen-obilježja u spomen na sve žrtve.

Svečanosti otkrivanja nazočio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Vinko Kovačić, izaslanik Hrvatskog sabora Vedran Babić, izaslanik Vlade Republike Hrvatske i ministar branitelja Predrag Matić te predstavnici županijske i lokalne vlasti, kao i Crkveni dostojanstvenici.

Spomen-obilježje su otkrili načelnik Općine Đulovac Drago Hodak i ministar branitelja Predrag Matić.

Obraćajući se okupljenim mještanima Koreničana, ministar Matić je naglasio: "Ovdje smo da otkrijemo ovaj spomenik kao znak poštovanja i dostojanstva pred nevinim žrtvama. Neka ovaj spomenik bude i trajni podsjetnik počiniteljima zločina da moraju odgovoriti na pitanje zašto su to učinili. Svaki ovaj spomenik mala je hrvatska Ovčara.”



Pisane vijesti | Otkrivanje spomen-obilježja | Domovinski rat