Započela 16. godišnja konferencija Područnih jedinica Ministarstva branitelja i Centara za psihosocijalnu pomoć

  • Slika /slike/DSC_0884.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Primoštenu je 26. rujna započela dvodnevna konferencija Područnih jedinica Ministarstva branitelja i Centara za psihosocijalnu pomoć.

Otvaranju konferencije su prisustvovali zamjenica ministra branitelja, gospođa Vesna Nađ, pomoćnica ministra branitelja na čelu Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, gospođa Nevenka Benić i načelnik Sektora za savjetodavnu, zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć, gospodin Mladen Lončar te gotovo 90 djelatnika i suradnika Ministarstva branitelja, Područnih jedinica Ministarstva, Regionalnih centara za psihotraumu, Nacionalnog centar za psihotraumu i županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć.

Budući da je Vlada Republike Hrvatske na sjednici 30. siječnja 2014. godine donijela Zaključak o prihvaćanju novog Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata te povratnicima iz mirovnih snaga i mirovnih misija, a da je ključ uspješne provedbe spomenutog Programa stalna izobrazba svih uključenih u pružanje pomoći, u fokusu ovogodišnje konferencije su stručna predavanja izravno vezana uz rad prisutnih sudionika.

Imajući na umu da se Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu trenutno nalazi u saborskoj proceduri, ali i činjenicu da će važnu ulogu u njegovoj provedbi imati djelatnici Centara za psihosocijalnu pomoć, Regionalnih centara za psihotraumu i Nacionalnog centra za psihotraumu, u dnevni red 16. konferencije uvrštena su upravo predavanja na temu pristupa žrtvama seksualnog nasilja, odnosno predstavljanje psihosocijalnih aspekata i psihoterapijskih modela pomoći žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Uz prezentacije o radu sa žrtvama seksualnog nasilja, u popodnevnom dijelu konferenciji održana su i predavanja posvećena pokretanju veteranskih centara, ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć, dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kao i o stambenom zbrinjavanju hrvatskih branitelja.

Na drugom danu konferencije, 27. rujna, prof. dr. sc. Vlasta Rudan održat će predavanje pod nazivom Ličnost i stres, nakon čega će po grupama biti organizirane stručne radionice na temu Osnaživanje i kvalitetno suočavanje sa stresom.



Stranica