Održana prva sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale

Slika /MHB MEDVED/Ilustracije/Ilustracija zastave.jpg

Na poziv i pod predsjedanjem predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja nadležnog za Upravu za zatočene i nestale Stjepana Sučića, u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja u Zagrebu je 17. srpnja 2017. godine održana prva sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale.

Uz pregled najznačajnijih aktivnosti i stanja nestalih osoba, na sjednici je raspravljano o predstojećim aktivnostima i mjerama kako bi se povećala učinkovitost u rješavanju slučajeva osoba nestalih u Domovinskom ratu, poglavito u pronalasku prikrivenih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava veliko-srpske agresije na Republiku Hrvatsku, o čemu će Povjerenstvo upoznati Vladu Republike Hrvatske.

Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale kao stručno i savjetodavno međuresorno tijelo Vlade Republike Hrvatske za pitanja zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu osnovano je, na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja, Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 04. svibnja 2017. godine, dok su Rješenjem Vlade Republike Hrvatske od 14. lipnja 2017. godine imenovani predsjednik, članovi i tajnica Povjerenstva.

Uz predstavnike Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja koja ima vodeću ulogu u traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu, Povjerenstvo čine predstavnici svih tijela i ustanova uključenih u proces traženja nestalih osoba - Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zdravstva, Državnoga odvjetništva, sigurnosnih agencija, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu te Hrvatskog Crvenoga križa.

Imajući u vidu značaj pitanja i nestalih i njegovu složenost koja zahtijeva međuresorni pristup, temeljna je zadaća Povjerenstva davanje mišljenja, prijedloga i stručnih obrazloženja Vladi Republike Hrvatske o pitanjima iz područja traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Pisane vijesti