Održana konferencija „Rasvjetljavanje istine o nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu“

  • Slika /AM2017/Fotografije/Bruxelles_23032017/Naslovna (Medium).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pomoćnik ministra Stjepan Sučić sudjelovao je 21. ožujka 2017. godine na konferenciji „Rasvjetljavanje istine o nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu“ u Bruxellesu.

U organizaciji Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Ivice Tolića, u prostorijama Europskog parlamenta u Bruxellesu, održana je konferencija pod nazivom „Rasvjetljavanje istine o nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu“.
 
U svome obraćanju nazočnima u visokom domu Europskoga parlamenta pomoćnik ministra Stjepan Sučić podsjetio je kako se Republika Hrvatska s masovnim nestancima hrvatskih branitelja i civila suočila 1991. godine, uslijed oružane veliko-srpske agresije na Republiku Hrvatsku te kako je institucionalnu potragu za nestalima započela već iste godine, od kada se sukladno najvišim međunarodnim standardima sustavno bavi rješavanjem pitanja nestalih osoba. Republika Hrvatska danas još uvijek traga za 1965 svojih nestalih državljana, među kojima najveći udio čine hrvatski branitelji i civili nestali i nasilno odvedeni 1991./92. godine. Pomoćnik ministra Stjepan Sučić zaključio je kako napredak u rješavanju sudbine osoba nestalih 1991./92. godine je moguće očekivati tek punom suradnjom Republike Srbije: otvaranjem vojnih arhiva, pro-aktivnijim pristupom u istraživanjima slučajeva masovnih nestanaka i učinkovitijim istragama ratnih zločina. Ističući kako je pitanje nestalih najdugotrajnija i najbolnija ratna posljedica, pozvao je sve na ulaganje dodatnih napora kako bi pridonijeli rješavanju ovoga prioritetno humanitarnog pitanja.
 
Na važnost rješavanja pitanja nestalih osoba na konferenciji su svojim izlaganjima ukazali i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Odbora UN-a za prisilne nestanke Rainer Huhle, predstavnik Međunarodne komisije za nestale osobe Matthew Holliday, predsjednica Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, predsjednica Regionalne koordinacije udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije Olgica Božanić te predstavnik Hrvatskog Crvenog Križa Branislav Tomić.
 
Na konferenciji su aktivno sudjelovali i predstavnici udruga iz Domovinskoga rata iz Republike Hrvatske - Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga Vukovarske majke, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Zajednica udruga civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, Zajednica branitelja „Gojko Šušak“, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruga 100%-tnih HRVI-ja kao i predstavnici udruga/komisija iz susjednih zemalja: Majke Srebrenice i Komisija Vlade Republike Kosovo za nestala lica.

Pisane vijesti