Izmjene uvjeta kredita po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 24. rujna 2015. godine donijela Odluku o izmjenama uvjeta kredita po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske (NN 102/15). Sukladno točki IX. Odluke, donesen je Naputak za provedbu Odluke o izmjenama uvjeta kredita po Kreditnom programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske (Klasa: 050-02/17-0001/6, Urbroj: 522-03/1-1-17-2 od 10. veljače 2017. godine).

Obavještavamo korisnike kredita iz Kreditnog programa zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske koji su realizirani tijekom 1996. i 1997. godine putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak o glavnim izmjenama sukladno Odluci i Naputku, a to su:
  • Korisnicima kredita odobrava se reprogram kredita na način da se produžuje rok otplate na 31 godinu (uključujući poček od 16 godina), slijedom čega prva rata dospijeva na plaćanje 31. srpnja 2020. godine. 
  • Instrument osiguranja povrata kredita (zadužnica) dostavljen uz prethodno zaključen dodatak ugovoru o kreditu kojim je realiziran reprogram do 31. srpnja 2015. godine, zadržava i nadalje pravni učinak. 
  • Pored starih razloga za otpis potraživanja utvrđeni su i novi razlozi za otpis, kao i dokumentacija kojom se dokazuju razlozi, a to su:
  1. maligna i teška kronična bolest s djelomičnim gubitkom radne sposobnosti korisnika kredita;
  2. elementarna nepogoda koja je prouzročila štetne posljedice za korisnika i članove njegova zajedničkog kućanstva;
  3. jednokratna otplata kredita uz popust, namirenje u minimalnom iznosu od 20% od ukupnog iznosa dugovanja, te otpis preostalog iznosa dugovanja u iznosu od 80%.


Pisane vijesti

Dokumenti