Održana javna tribina na temu nestalih osoba

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Listopad/Javna tribina - nestali - Vukovar/1.jpg
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruge „Vukovarske majke“, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, u Vukovaru je, 20. listopada 2017. godine, održana javna tribina „Gdje su naši najmiliji? Obitelji u potrazi za istinom – nestali u potrazi za identitetom“.

Na tribini održanoj u ozračju punog razumijevanja i potpore procesu traženja nestalih, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i pomoćnik ministra za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić prisutne je upoznao s trenutnim stanjem po pitanju nestalih hrvatskih branitelja i civila s posebnim osvrtom na Vukovarsko-srijemsku županiju.

Okupljeni su imali priliku saznati više o novim najsuvremenijim metodologijama koje se primjenjuju u istraživanjima mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica kao i aktivnostima Uprave za zatočene i nestale na području Vukovarsko-srijemske županije.

„Nedostatak informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim te sekundarnim grobnicama u koje su premješteni posmrtni ostaci žrtava, ključna je prepreka većoj učinkovitosti u rješavanju slučajeva nestalih osoba. Stoga je za značajniji napredak ovoga procesa nužna puna suradnja Republike Srbije - pristup vojnim arhivama, pro-aktivniji pristup u istraživanjima slučajeva masovnih i pojedinačnih nestanaka te povrat dokumentacije Vukovarske bolnice“, istaknuo je Sučić.

Govoreći o težini tragedija obitelji nestalih i naporima koje ulažu udruge koje okupljaju obitelji, predstavnici organizatora su istaknuli kako je cilj tribine potaknuti ubrzanje rješavanja pitanja nestalih osoba putem konstruktivnog dijaloga sa svim sudionicima u procesu, složivši se kako je ključ rješenja pitanja nestalih osoba u Republici Srbiji.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir najavila je da će istovjetne tribine biti organizirane diljem Republike Hrvatske kako bi se obiteljima pružile pune informacije o aktivnostima koje poduzimaju nadležna tijela Republike Hrvatske predvođena Upravom za zatočene i nestale te kako bi se i ovim putem senzibilizirala javnost i postigao napredak u rješavanju ovoga prioritetno humanitarnog pitanja.

Uz predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja, na tribini su sudjelovali predstavnici i članovi Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja kao i drugih udruga iz Domovinskoga rata te predstavnici ostalih mjerodavnih tijela uključenih u proces traženja nestalih osoba - nadležnog županijskog državnoga odvjetništva, Ministarstva unutarnjih poslova, DNA laboratorija, sigurnosnih agencija i dr.

Pisane vijesti