Održan sastanak u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/Iskapanje 1.JPG

Na prvom u nizu sastanaka Operativne skupine za Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih na području bivše Jugoslavije, održanom u Beogradu, sudjelovali su i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja
 

U sklopu provedbe Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije, predstavnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja sudjelovali su na prvom sastanku Operativne skupine za Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih na području bivše Jugoslavije održanom 21. veljače 2019. godine u Beogradu.

Sastanak je održan u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), a predstavlja prvi u nizu sastanaka Operativne skupine za Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih na području bivše Jugoslavije.
Na sastanku su izneseni ranije doneseni zaključci o kriterijima bitnim za funkcioniranje Baze podataka kao i modalitetima postupanja s podacima koje sadrži prije njene javne objave predviđene za srpanj 2019. godine.

Republika Hrvatska je 31. siječnja 2017. godine, potpisivanjem Sporazuma o suradnji s Međunarodnom komisijom za nestale osobe, pristupila projektu Baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih na području bivše Jugoslavije, nakon što je potporu ovome projektu dao Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Objava podataka o nestalim osobama i rješavanje tih slučajeva, s mogućnošću stjecanja uvida u postignute rezultate, čini dodatni korak u ostvarivanju prava obitelji nestalih osoba da saznaju sudbinu nestalog člana obitelji. Također, objava podataka o nestalim osobama iz Baze podataka doprinijet će povećanju transparentnosti rada i povjerenja u nastojanja nadležnih tijela za rješavanje slučajeva svih osoba nestalih na području bivše Jugoslavije tijekom ratnih događanja.

Na sastanku je ponovo istaknuta potreba dodatnog intenziviranja napora svih sudionika u traženju osoba nestalih tijekom ratnih sukoba na području bivše Jugoslavije s ciljem što uspješnijeg rješavanja svih do sada neriješenih slučajeva.

Foto: Ilustracija


Pisane vijesti