Udrugama iz Domovinskog rata za najbolje projekte dodijeljena sredstva iz EU fondova

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Veljača/17 udruga/DSCN4398.JPG
  • Slika
  • Slika

Uručeni ugovori rezultat su najbolje ocjenjenih projektnih prijedloga iz Poziva koji je potaknut međuresornom suradnjom tijela Vlade Republike Hrvatske, a financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. 

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u petak, 22. veljače 2019. godine, predsjednicama 17 udruga proisteklih iz Domovinskog rata svečano su uručeni ugovori u okviru Poziva „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“. 

Uručeni ugovori rezultat su najbolje ocjenjenih projektnih prijedloga iz Poziva koji je potaknut međuresornom suradnjom tijela Vlade Republike Hrvatske, a financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Radi se o prvom pozivu sufinanciranom sredstvima Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 40,5 milijuna kuna, koji je namijenjen isključivo udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Uz 85 posto sredstava osiguranih  iz Europskog socijalnog fonda, sufinanciranje 15 posto predmetnog Poziva osigurano je proračunskim stavkama Ministarstva hrvatskih branitelja kao sektorski nadležnog tijela.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osmislilo je i iniciralo projekt „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“, koji zbog nadležnosti u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, dok Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava obnaša funkciju Upravljačkog tijela.

Prilikom uručivanja ugovora, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako je ovaj projekt pokazatelj hrvatskim braniteljima, ali i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti,kako uspješno povezati temelje hrvatske državnosti - Domovinski rat, s perspektivom članstva u Europskoj uniji. Uz nacionalna sredstva, sredstvima iz fondova Europske unije poboljšava se braniteljska socijalna uključenost i unaprjeđuje kvaliteta života. „Ministarstvo će uz pomoć EU fondova razvijati i druga područja skrbi za braniteljsku populaciju - od uspostave veteranskih centara i digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata do programa za psihosocijalno osnaživanje, samozapošljavanje, razvoj društvenog poduzetništva branitelja i unaprjeđenja pružanja usluga i ostvarivanja prava naših korisnika“, napomenuo je ministar.

Svečanosti su nazočili i partneri u projektu, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić i pomoćnica ministrice Nada Zrinušić, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Luka Rajčić te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Državna tajnica Mađerić istaknula je kako je ovo velik dan za hrvatske branitelje koji su dobili mogućnost provedbom projekata poboljšati život braniteljskoj populaciji, a jednako tako velik dan i za institucije koje u projektima sudjeluju.
Zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan naglasio je kako Zaklada stoji na raspolaganju hrvatskim braniteljima za svu tehničku i savjetodavnu pomoć kako bi provedba projekata prošla u najboljem mogućem redu, dok je gospodin Luka Rajčić, pomoćnik ministra iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava najavio nove projekte koji će koristiti braniteljskoj populaciji.

U ime potpisnika i korisnika zahvalili su se i nazočnima obratili predsjednici udruga Perica Prpić i Frano Šoljić, istaknuvši kako će bespovratna sredstva biti utrošena za bolji život svih onih koji su stvarali hrvatsku domovinu te omogućiti nova zapošljavanja čime će se doprinjeti ostanku mladih i stručnih kadrova u Hrvatskoj.

Uzimajući u obzir velik interes udruga, tijekom ove godine planirana je još jedna objava istog Poziva, a sve kako bi osigurali podršku još većem broju branitelja i stradalnika u potrebi.

Pisane vijesti