Održan Okrugli stol o Strategiji nacionalne sigurnosti

  • Slika /AM2017/Fotografije/Okrugli stol_Strategija nacionalne sigurnosti/3 (Medium).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U prostorijama Ministarstva hrvatskih branitelja održan je danas, 3. svibnja 2017. godine, Okrugli stol o Strategiji nacionalne sigurnosti s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 

Prije samog početka Okruglog stola, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u pratnji državnog tajnika Ivana Vukića, posebnog savjetnika ministra obrane Bože Kožula te predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, položili su svijeće podno spomen-obilježja preminuloj hrvatskoj braniteljici Nevenki Topalušić na platou kod Ministarstva hrvatskih branitelja.

Na početku Okruglog stola ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozdravio je sveobuhvatan i uključiv pristup Ministarstva obrane u izradi Strategije nacionalne sigurnosti te pozvao zainteresirane predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata da svojim sugestijama i prijedlozima sudjeluju u izradi Strategije putem portala e-savjetovanje.

Strategiju nacionalne sigurnosti predstavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević. Tom prilikom naglasio je kako je Povjerenstvo za izradu Strategije nacionalne sigurnosti od početka pristupilo ovoj važnoj tematici na sustavan način, nastojeći uključiti što veći broj predstavnika državnih tijela, predstavnika civilnih institucija, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, akademskih zajednica i svih zainteresiranih s obzirom da je pitanje nacionalne sigurnosti u interesu svih stanovnika Republike Hrvatske. Istaknuo je kako Strategija nacionalne sigurnosti mora definirati i razvoj koncepta domovinske sigurnosti, kao jednog od odgovora na sigurnosne ugroze i rizike.

Izrazio je zadovoljstvo što je u mogućnosti u ove važne procese uključiti hrvatske branitelje koji su temelj suvremene Republike Hrvatske. Također je naglasio kako sustav domovinske sigurnosti mora biti u funkciji stvaranja i održanja pozitivne gospodarske klime i ukupnog gospodarskog prosperiteta, kao i uspostavi sigurnijeg okruženja na našim ulicama. Ujedno, istaknuo je nužnost koordiniranog djelovanja i integracije svih sposobnosti i potencijala sustava javne sigurnosti, obrambenog, sigurnosno-obavještajnog sustava, sustava diplomacije i gospodarstva te ostalih državnih tijela i institucija.

 

Pisane vijesti