Provedena terenska istraživanja i probna iskapanja na području Karlovačke i Ličko-senjske županije

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u razdoblju od 23. do 28. travnja 2017. godine, organiziralo je i koordiniralo terenska istraživanja i ekshumacije žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Karlovačke i Ličko-senjske županije na 9 lokacija.

Sve aktivnosti organizirane su temeljem vlastitih istraživanja i saznanja prikupljenih terenskim izvidom Ministarstva hrvatskih branitelja te sukladno Zakonu o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i nalozima Županijskog suda u Rijeci.
 
Aktivnosti su provedene u koordinaciji s nadležnim tijelima (MUP, SOA, Županijsko državno odvjetništvo Rijeka, Županijski sud Rijeka). U provedenim ekshumacijama tijekom navedenog razdoblja ekshumirani su posmrtni ostaci 41 osobe te su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
 
Uzimajući u obzir opseg nalaza, aktivnosti na ovom području će se nastaviti, a o rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja objavit će priopćenje.

Pisane vijesti