Odigrane revijalne utakmice i održan prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Prijem ratnih zapovjednika_Knin_04082017/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO "Oluja", 4. kolovoza 2017. godine, odigrane su revijalne nogometne utakmice i održan je prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata na Kninskoj tvrđavi.

Prijemu ratnih zapovjednika nazočile su obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministri obrane Damir Krstičević, hrvatskih branitelja Tomo Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, privremeni glavni ravnatelj policije Dražen Vitez te ratni zapovjednici iz Domovinskog rata.
 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ovom prigodom izrazio je posebnu zahvalu i poštovanje svim poginulim hrvatskim braniteljima istaknuvši kako je 5. kolovoza zlatopis hrvatske povijesti. „Bili su to dani odlučnosti, zajedništva, ponosa. Sjetimo se koliko je tih dana bilo ushita i slavlja na ulicama hrvatskih gradova i sela. Taj osjećaj trebamo zauvijek čuvati u našim srcima i našim mislima baš kao i spomen na sve naše poginule i nestale hrvatske branitelje koji su svoje živote utkali u hrvatsku slobodu i neovisnost, u hrvatsku državotvornost.” Izrazio je zadovoljstvo što je upravo povodom ovog značajnog dana, na sjednici Vlade održanoj u Kninu, usvojen novi Zakon o hrvatskim braniteljima koji će im jamčiti svu zaštitu i skrb te poručio: “Neka nam zajedništvo kakvo smo imali u Domovinskom ratu bude uporište i izvor snage u daljnjem radu za još puno dobrih djela za razvoj naše Domovine.”
 
„Moram naglasiti kako su zapovjednici specijalne policije, kao vrhunski obučeni vojnici bili najbolje uvježbana i najubojitija pješačka snaga koju je Hrvatska imala. Zapovjednike koji nisu bili ex cathedra, već zapovjednici koji su hodali prvi s postrojbama, u proboju, na prvoj crti bojišnice, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuvši kako je upravo hrvatska policija u povijesnim trenucima stvaranja Hrvatske države bila ključna te prva i jedina snaga koja bila spremna i uvježbana za obranu.
 
Ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako je Operacija "Oluja" i danas simbol vojničkog uspjeha i junaštva i kruna svih naših pobjeda. „Stvorili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku i policiju koja je porazila agresora i donijela slobodu“, istaknuo je podsjetivši kako i danas naši saveznici izučavaju "Oluju" na svojim vojnim školama.
 
Govoreći o blistavoj vojno-redarstvenoj operaciji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je ona izvrsno planirana i politički i vojno vođena. "Imamo se čime ponositi. Polet, hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja su naša trajna inspiracija i uzor", zaključila je.

Prijemu ratnih zapovjednika prethodile su i revijalne nogometne utakmice. Na gradskom stadionu NK Dinara u Kninu snage su odmjerili državni dužnosnici protiv hrvatskih branitelja te veterana Hajduka i Dinama protiv Rijeke i Osijeka.



Pisane vijesti