Proslavljen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

  • Slika /MHB MEDVED/Dan pobjede/35986479470_2521e32ab3_b.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja obilježen je u subotu 5. kolovoza u kraljevskom Gradu Kninu, na srednjovjekovnoj tvrđavi na kojoj je prije dvadeset i dvije godine prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman ponosno razvio hrvatski barjak označivši pobjedu u četverogodišnjem Domovinskom ratu. 

U Kninu su i ove godine bili najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, saborski zastupnici, strani vojni izaslanici, pripadnici policije na čelu s glavnim ravnateljem te oružanih snaga na čelu s načelnikom Glavnog stožera, sudionici operacije te brojni hrvatski branitelji.

U spomen i zahvalu svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima, na spomenik „Hrvatske pobjede ”Oluja 95” na Trgu dr. Ante Starčevića zajednički vijenac položili su Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade RH, nakon čega je vojni biskup mons. Jure Bogdan prisutne poveo u molitvi za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.
Na Kninskoj tvrđavi pročitana je povjesnica o Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u ovoj blistavoj vojno-redarstvenoj operaciji, kojima je potom minutom šutnje odana počast. Tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježen je ulazak Hrvatske vojske u Knin 1995., tijekom operacije „Oluja“. Na jarbolu se sa samog vrha kninske tvrđe, kao i prije 22 godine, zavijorila hrvatska zastava. Ispaljena su zatim i dvadeset i dva počasna plotuna te je isto toliko bijelih golubica poletjelo iznad Knina kao simbol slobode i mira. Nakon podizanja zastave Republike Hrvatske uz intoniranje himne, održan je zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u kojem je kninskim nebom preletjelo osam postroja sa više od dvadeset zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Nazočnima se obratila i kći poginulog branitelja Nikolina Mataija poručivši da će sjećanje na poginule očeve njihova djeca čuvati dok su živi te poručila: " Molim vas, ne borimo se jedni protiv drugih, borimo se zajedno, budimo pokretačka snaga za vrijednosti razvijenog društva, budimo društveno odgovorni zbog pobjede u Domovinskom ratu koja nas ispunjava poštovanjem i ponosom, dok istodobno, sadašnjost nalaže odgovornost kako bi radost života u našoj lijepoj, slobodnoj i jedinoj domovini Hrvatskoj bila u svakom domu.“

Uputivši posebnu zahvalu svim sudionicima VRO „Oluja“, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u svom je obraćanju istaknula kako je zajedništvo u Domovinskom ratu bilo temelj povijesne obrane i pobjede te kako je upravo ono temelj naše budućnosti. “Sloboda i mir dar je vas, hrvatskih branitelja, današnjim i budućim naraštajima Hrvata i svim hrvatskim državljanima”, kazala predsjednica. Istaknula je i žaljenje za svima stradalima ali i istaknula kako hrvatski narod nije želio rat te kako teške stranice prošlosti treba zatvoriti i okrenuti se budućnosti te zaključila: "Sada je vrijeme da svaki dio Hrvatske gospodarski, ekonomski i demografski obnovimo".

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prisjetio se trenutka prije 22 godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u Kninu označio pobjedu od povijesne važnosti, kada je Hrvatskoj vraćen osmijeh na lice. "Pobjedom u Oluji Hrvatska je pokazala da ima oružanu silu. Domovinski rat temelj je postojanja hrvatske države na kojem moramo graditi hrvatsku državu. Hrvatska je danas kao slobodna zemlja suočena s bitno izmijenjenim okolnostima gdje se javljaju nove sigurnosne prijetnje. Moramo uspostaviti sustav domovinske sigurnosti, spreman odgovoriti na sve ugroze", zaključio je.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je rekao je Hrvatska obranjena i oslobođena zahvaljujući državničkoj odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, jedinstvu hrvatskog naroda i, prije svega, požrtvovnosti hrvatskih branitelja. „Hrvatska je danas članica NATO-a i EU, no ne bi bilo ništa od toga da nije bilo veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.“ Napomenuo je kako je "Oluja" promijenila odnos snaga u BiH te da je bila prekretnica i za Hrvatsku i za cijelu jugoistočnu Europu i ostat će upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti. Podsjetivši kako je '91. godine protjerano je preko 250.000 naših sugrađana, koji su se tek nakon Oluje mogli vratiti svojim ognjištima, poručio je svima koji danas kritiziraju „Oluju“ kako „hrvatska država ne da na Oluju kao što hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku" te istaknuo kako se 5. kolovoza slavi sloga kojoj dugujemo pobjedu.

Premijer je dodao i kako prema hrvatskim braniteljima imamo trajnu obavezu te bi novi Zakon o hrvatskim braniteljima koji je Vlada usvojila i predložila Saboru trebao omogućiti da im se poboljša njihov položaj. Ujedno je izrazio zadovoljstvo da je Vlada u proračunu za ovu godinu i projekcijama za iduće, predvidjela rast proračuna za obranu i oružane snage. 

Predvođeni svečanim postrojem Oružanih snaga RH, MUP-a, hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi visoki državni uzvanici uputili su se s Kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je biskup šibenski mons. Tomislav Rogić predvodio sveto misno slavlje za domovinu. Državni dužnosnici i uzvanici u popodnevnim se satima susreo sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Oluji, nakon čega su obišli braniteljske zadruge.

Pisane vijesti