Obilježena peta godišnjica početka prosvjeda hrvatskih branitelja

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Listopad/5god_pocetak_prosvjeda/IMG-20191021-WA0015.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

To je bila kulminacija onoga što se duži period nakupljalo, a kulminiralo je zbog nedostatka komunikacije odnosno izostanka dijaloga i razgovora, istaknuo je ministar Medved, izrazivši zadovoljstvo što Ministarstvo hrvatskih branitelja danas ima partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata

Peta godišnjica početka prosvjeda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u Zagrebu obilježena je u nedjelju, 20. listopada 2019., a obilježavanju su nazočili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i udruga iz Domovinskog rata.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja podignutog u sjećanje na Nevenku Topalušić, odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Pozdravljajući okupljene, ministar Tomo Medved prisjetio se vremena prosvjeda koji je trajao 555 dana su sudionici prosvjeda zajedno tražili istinu. “To je bila kulminacija onoga što se duži period nakupljalo, a kulminiralo je zbog nedostatka komunikacije odnosno izostanka dijaloga i razgovora“, istaknuo je. Također, izrazio je zadovoljstvo što Ministarstvo hrvatskih branitelja danas ima partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata zahvaljujući kojem su napravljeni određeni iskoraci, naglasivši kako i nadalje trebamo prepoznati i pomoći one najranjivije među stradalničkom i braniteljskom populacijom.

Unatoč brojnim naporima u otkrivanju sudbina nestalih osoba i donošenju Zakona o nestalim osobama u Domovinskom ratu, izrazio je nezadovoljstvo zbog još uvijek prevelikog broja nepoznatih sudbina te dodao kako se i nadalje po tom pitanju intenzivno vrši pritisak na Srbiju. Također, izrazio je nezadovoljstvo i (ne)procesuiranjem ratnih zločina te je i ovom prigodom pozvao sve na zajedništvo, međusobno uvažavanje i razumijevanje.

U ime Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i članova njihovih obitelji okupljenima se obratio predsjednik udruge Đuro Glogoški. Zahvalio je Ministarstvu hrvatskih branitelja na razumijevanju i suradnji prilikom donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kao i na predanom radu i uloženim naporima kako bi hrvatski branitelji imali mjesto koje im pripada. Posebno je izrazio zahvalnost ministru Medvedu na svemu što je učinio u cilju poboljšanja kvalitete života i zdravlja hrvatskih branitelja, u zajedništvu s udrugama iz Domovinskog rata. “S nama ste bili 2014. godine i ostali ste i danas“, zaključio je Glogoški, poručivši kako su od njegovog dolaska na čelo Ministarstva hrvatskih branitelja ta vrata hrvatskim braniteljima uvijek otvorena.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća okupljeni su izmolili krunicu, a potom je u Crkvi Sveta Mati Slobode služena misa, kojoj su također nazočili ministar Tomo Medved sa suradnicima i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te članovi njihovih obitelji. U propovijedi misionar don Tom Uzhunnailil, indijski salezijanski svećenik koji je bio zatočenik ISIL-ovaca 557 dana, iznio je dio svoga svjedočanstva. Osvrnuvši se na imena svih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, koja su uklesana iza oltara te zagrebačke crkve, pozvao je na molitvu za njih, istaknuvši kako nam njihova žrtva treba biti uzor.

Također, u ponedjeljak, 21. listopada 2019., predstavnici udruga iz Domovinskog rata i Ministarstva hrvatskih branitelja prisjetili su se hrvatske braniteljice i 100%-tne HRVI Nevenke Topalušić koja je preminula 22. listopada 2014. za vrijeme prosvjeda. I tim su povodom polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na Trgu Nevenke Topalušić u Zagrebu, u nazočnosti obitelji Topalušić, položeni vijenci i zapljene svijeće te je služena misa u Crkvi Svetog Vida u Vrbovcu.

Pisane vijesti