Sjećanje na žrtvu Borova naselja za Domovinu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Borovo2020/HN20201119808310.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno ostataka nekadašnjeg Borovo commercea, 19. studenoga 2020. obilježena je 29. obljetnica stradanja Borova naselja u Domovinskom ratu.

Nakon prigodnog komemorativnog programa kojim su se Vukovarci prisjetili ubijenih i poginulih branitelja i civila u Borovu naselju, u kojoj je 19. studenoga 1991. godine po ulasku JNA i srpskih paravojnih postrojbi ubijena 51 osoba, vijence su položila i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih, ubijenih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te državna i druga izaslanstva.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić nazočio je komemoraciji kao izaslanik Vlade uz saborsku zastupnicu Marijanu Balić, izaslanicu predsjednika Hrvatskoga sabora. Komemoraciji je nazočio i ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru Krunoslav Šeremet te izaslanstva Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, kao i drugi okupljeni u čast žrtvama.

U ime organizatora komemorativnog skupa udruge Vukovarske majke obratila se predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir te poručila: „Borbu i put prema životu naših branitelja prekinuo je prije 29 godina agresor koji nije imao milosti. Darka i Vjekoslava i mnoge druge branitelje i civile pronašli smo u grobnicama, a Jelena, Robert, Marko, Anka i mnogi drugi nikad nisu pronađeni''.  

Ljiljana Alvir je i ovom prigodom u ime obitelji nestalih u Domovinskom ratu uputila apel svima koji imaju informacije o skrivenim grobnicama nestalih da ih podijele s nadležnim tijelima: ''Danas majke, supruge i djeca nestalih šalju poruku - svi vi koji znate i koji možete pomoći, pomozite. Skinite taj teret koji i vas guši, jer ako ste ljudi on vas guši. Žrtve vam poručuju - pokopajte nas dostojno. Žrtve poručuju - nemojte preko nas voditi razne politike, ostanite zajedno svi skupa, poštujte se i volite kao što ste to radili davne 1991.'', zaključila je Alvir.

Pozvala je sve koji znaju bilo koji podatak o sudbini još uvijek 386 nestalih osoba u Vukovaru do to dojave i tako pomognu obiteljima koje ih traže, a sebi, kako je kazala, olakšaju dušu. "Oprost traži pokajanje", poručila je.

Molitvu je predvodio župnik Župe sv. Josipa radnika iz Borova naselja fra Slavko Milić.

Komemoracija je nastavljena Kolonom sjećanja u kojoj su sudionici prošli gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa koju je predvodio zamjenik provincijala Hrvatske franjevačke provincije fra Dragutin Bedeničić.

Na obali Dunava u Borovu, nekadašnjem Borovu Selu, komemorativnim skupom "Svjedočenjem protiv zaborava" odala se počast stradalim braniteljima i civilima koji su na obali ubijani, a tijela im bacana u rijeku. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće i na farmi "Lovas", gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovo i Vukovaru.



Foto: HINA

Pisane vijesti