Obilježena 32. obljetnica početka Domovinskog rata u Daruvaru

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Daruvar/6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ujedno je obilježen i Dan sjećanja na hrvatske policajce Marijana Petrovečkog, Darka Petrovickog i Damira Rambousek koji su te noći nasilno odvedeni, a njihova sudbina do danas nije poznata

U Daruvaru je danas obilježena 32. godišnjica početka Domovinskog rata te Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Daruvara u znak sjećanja na policajce koji su prije 32 godine obranili središte grada, nakon čega su se i brojni dragovoljci priključili obrani Daruvara.

Sjećanje je to na dan 18./19. kolovoza 1991. godine kada su malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili postaju od napada pobunjenih Srba, kao i samo središte grada.

Ujedno je obilježen i Dan sjećanja na hrvatske policajce Marijana Petrovečkog, Darka Petrovickog i Damira Rambousek koji su te noći nasilno odvedeni, a njihova sudbina do danas nije poznata.

Obilježavanju ovog događaja, u organizaciji Policijske postaje Daruvar i Grada Daruvara, uz obitelji poginulih i nestalih policajaca, nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ravnatelj Uprave Dinko Tandara, zajedno s bjelovarsko-bilogorskim županom Markom Marušićem, gradonačelnikom Damirom Lneničekom i drugima.

U sjećanje na 16 daruvarskih policajaca koji su poginuli ili nestali u Domovinskom ratu ispred policijske postaje položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

 „Pronalaženje svih nestalih u Domovinskom ratu naš je prioritet“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, istaknuvši zajedništvo kojim je obranjen Daruvar.

„Uz policijsku postaju Daruvar, ali i one iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske, iz svih dijelova Hrvatske, prepoznali su potrebu, uključili se i došli u Daruvar, došli na bojišta“, kazao je ministar Medved.


U Daruvaru uskoro otvorenje Veteranskog centra, četvrtog u Hrvatskoj, nakon otvorenih u Šibeniku, Sinju i Petrinji


"Daruvar će biti naš najveći veteranski centar, investicija je vrijedna 14 milijuna eura, s kapacitetom od 200 mjesta za hrvatske branitelje", rekao je ministar Medved.

Dodao je da je raspisan natječaj za zapošljavanje osoblja, a Veteranski centar trebao bi biti otvoren do kraja godine.

Okupljeni su branitelji i pripadnici policije, članovi obitelji poginulih i uzvanici u svečanom su mimohodu prošli središtem grada te su položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomenika poginulim braniteljima Daruvara.


Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Tekst: HINA/HRT


Pisane vijesti