Obilježen Dan sjećanja na žrtve komunističkih zločina u Gračanima

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/5 Svibanj/Gračani/Gračani-Dani sjećanja 2018   0005 edit.jpg

Nakon komemoracije su uzvanici, predvođeni ministrom Medvedom i pomoćnikom ministra Sučićem, obišli lokacije koje Ministarstvo hrvatskih branitelja istražuje od 9. travnja 2018. godine

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i pomoćnik ministra Stjepan Sučić prisustvovali su u nedjelju, 27. svibnja, obilježavanju Dana sjećanja na žrtve komunističkih zločina u Gračanima te su,kod raspela „Pri Isusu“ položili vijenac i zapalili svijeće u spomen na žrtve komunističkih zločina u Gračanima 1945. godine.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja na širem području Gračana trenutno istražuje deset lokacija mjesta masovnih grobnica i stratišta. Ministar Tomo Medved, pomoćnik ministra Stjepan Sučić i ostali uzvanici su nakon održane komemoraciji obišli lokacije koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja započelo istraživati 9. travnja 2018. godine i koje se još uvijek aktivno istražuju.

Prema dostupnoj povijesnoj građi i zaprimljenim saznanjima međuresora, na svim lokacijama se nalaze pokopani posmrtni ostaci žrtava poslijeratnog razdoblja. Od početka istraživanja istražene su četiri lokacije pri čemu su ukupno ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 230 osoba, a dvije lokacije, Zdenčec i Kod Marije-Bjelčenica, još uvijek se nalaze u aktivnom postupku obrade te nisu do kraja istražene.

Rezultati ovog terenskog istraživanja na području Gračana najbolji su rezultati rada za vrijeme ovog mandata Uprave za zatočene i nestale, odnosno Ministarstva hrvatskih branitelja te su ujedno najbolji rezultati Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja od njegova osnutka 2013. godine. Također, sukladno članku 29. Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pokrenut je postupak izgradnje zajedničke grobnice, kao mjesta dostojnog i trajnog zbrinjavanja, svih ekshumiranih posmrtnih ostataka s područja Gračana.
 
U zajedničkoj i kontinuiranoj suradnji s predstavnicima udruge Falaček Prigorja, župne i lokalne zajednice, usuglašeno je da lokacija buduće grobnice bude u cintoru crkve sv. Mihaela na Gračanima. Nadbiskupski duhovni stol Zagrebačke nadbiskupije dao je svoju punu suglasnost te je u cintoru crkve stavio na raspolaganje dio crkvenog zemljišta za izgradnju navedene grobnice.
 
Zbog toga su, 11. travnja i 15. svibnja 2018. godine, održana dva terenska sastanka svih uključenih sudionika u ovaj zajednički projekt izgradnje grobnice. U ovaj zajednički projekt izgradnje grobnice uključeni su nadležni Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Gradska groblja, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode, Gradska četvrt Podsljeme, župa sv. Mihaela i udruga Falaček Prigorja.
 
Navedena je aktivnost trenutno u fazi izrade idejnog rješenja grobnice i okoliša oko iste, a nositelj aktivnost je nadležni Gradski ured, dok Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluje kao koordinator svih uključenih sudionika u procesu.
 
Po okončanju svih aktivnosti istraživanja, ekshumacije i trajnog zbrinjavanja posmrtnih ostataka, Uprava za zatočene i nestale pristupit će izradi stručne publikacije o stradanjima u Gračanima kroz koju će se pružiti pogled kroz dva aspekta, povijesni te stručni i metodološki.
Povijestni aspekt bi obuhvatio cjelokupni povijesni kontekst događaja iz svibnja 1945. Godine, dok bi stručni i metodološki obuhvatili metodologiju rada i istraživanja Uprave za zatočene i nestale, odnosno takozvanog Hrvatskog modela traženja nestalih osoba, primjenjenog upravi na slučaju Gračana.

Pisane vijesti