Održan sastanak državnih tijela za traženje nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/5 Svibanj/Uzn2srps - Sastanak/IMG_20180525_104728.jpg

Čelnik Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić istaknuo je kako će Republika Hrvatska i dalje podupirati zemlje jugoistočne Europe da kroz Berlinski proces pospješe svoje napore za članstvo u Europskoj uniji

Predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i čelnik Uprave za zatočene i nestale, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, sudjelovao je na radnom sastanku državnih tijela za traženje nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije.

Sastanak je održan u Podgorici u Crnoj Gori, od 24. svibnja do 26. svibnja, a organizirala ga je Međunarodna komisija za nestale osobe – ICMP. Osnovna svrha ovog sastanka je priprema predstojećeg summita država jugoistočne Europe koji će se održati u srpnju ove godine u Londonu u sklopu Berlinskog procesa.

Na sastanku je istaknuto kako su nadležna tijela država nastalih na području bivše Jugoslavije, usprkos ogromnoj humanitarnoj posljedici oružanih sukoba 90-ih koji su prouzročili nestanak više od 40.000 osoba, do sada uspjela riješiti 70% slučajeva svih nestalih osoba, što je primjer svim državama u svijetu koje su suočene s istim problemom. Međutim, tisućama obitelji još uvijek nije poznata sudbina njihovih nestalih članova te je potrebno uložiti dodatne napore na svim razinama, polazeći od pune političke volje za rješavanjem svih slučajeva nestalih, s čim su se složili svi predstavnici nadležnih tijela na sastanku.

Čelnik Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić istaknuo je kako će, s obzirom na poseban status Republike Hrvatske kao punopravne članice Europske unije i NATO-a, asocijacija i integracija kojima većina država jugoistočne Europe pretendira, Republika Hrvatska i dalje podupirati zemlje jugoistočne Europe da kroz Berlinski proces pospješe svoje napore za članstvo u Europskoj uniji.

Pomoćnik ministra Sučić je naglasio kako će nadležna tijela Republike Hrvatske, polazeći od temeljnoga prava obitelji da saznaju istinu o sudbini svojih nestalih članova, kroz mehanizam bilateralnih odnosa sa zemljama s kojima ima otvoreno pitanje nestalih osoba, inzistirati na njihovoj punoj suradnji u rješavanju slučajeva svih nestalih hrvatskih branitelja i civila.

Na sastanku se razgovaralo i o zajedničkom okvirnom planu koji bi potpisali predstavnici država jugoistočne Europe na Londonskom summitu u sklopu Berlinskog procesa, a kojim bi se ove države obvezale na rješavanje preostalih slučajeva nestalih osoba što je ključno za unaprjeđenje odnosa, izgradnju mira i stabilnost tih država.

Punu podršku navedenim temama prethodno su dale i udruge koje okupljaju obitelji nestalih osoba iz država nastalih na području bivše Jugoslavije.

Na sastanku se razgovaralo i o prijedlozima u vezi mogućih funkcija aplikacije „Baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanog sukoba u bivšoj Jugoslaviji“. Još jednom je istaknuto kako je ukupni broj nominiranih slučajeva nestalih osoba u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije iznosio 14.997, dok je preliminarnom obradom podataka utvrđeno 12.240 slučajeva nestalih osoba koji udovoljavaju zadanim kriterijima aplikacije. Usklađivanje popisa i mogućnosti aplikacije, prema procjeni, trebalo bi biti dovršeno do kraja 2018. godine, kada će ista biti javno dostupna.

Pisane vijesti