Obilježen Dan dubrovačkih branitelja

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Prosinac/Dubrovnik_MORH/49177983337_7410809de7_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Dubrovniku je obilježena 28. godišnjica hrabrog otpora hrvatskih branitelja velikosrpskoj i crnogorskoj agresiji

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod križa na groblju Boninovo u Dubrovniku je u petak, 6. prosinca 2019., obilježen Dan dubrovačkih branitelja i 28. godišnjica od borbe hrvatskih branitelja protiv velikosrpske i crnogorske agresije.

Počast poginulim braniteljima odali su izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice Republike savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik Hrvatskog sabora Branko Bačić,  državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirkov Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik pukovnik Drago Matanović, predstavnici lokalnih i županijskih vlasti, udruge, obitelji poginulih te ostali visoki vojni i civilni uzvanici. Vijence su položili i na Bošnjačkom groblju Boninovo te ispred spomenika poginulim pripadnicima MUP-a.

Izaslanstva su zatim s predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH Kolindom Grabar-Kitarović položila vijence i zapalila svijeće kod križa na Srđu, gdje je molitvu za poginule branitelje predvodio don Marin Lučić.

U ime cijele hrvatske Vlade ministar Krstičević izrazio je duboku zahvalnost dubrovačkim braniteljima i svim braniteljima koji su dali ogroman doprinos za slobodu Grada Dubrovnika, hrvatskog juga i cijele Hrvatske. “Najveću zahvalnost upućujem obiteljima naših poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja”, poručio je, podsjetivši kako je prije 28 godina bila epska borba hrvatskih branitelja protiv velikosrpske i crnogorske agresije u jeku njihova osvajanja hrvatskih krajeva.

General Šundov poručio je kako je obrana Srđa bila obrana Dubrovnika i Hrvatske, zaključivši: “Vjerujem da treba još više naglasiti i vrednovati upravo obranu Srđa i branitelja, ne samo Dubrovnika, nego posebno branitelja Srđa”.

Tim povodom ulica u Gradu Dubrovniku nazvana je po generalu Janku Bobetku, zapovjedniku Južnog bojišta, a svečano ju je otvorio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

U sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru u Staroj gradskoj luci položen je vijenac u more, u popodnevnim satima održat će se Mimohod Hrvatske vojske i hrvatskih branitelja u čast dubrovačkim braniteljima, a u Dubrovačkoj katedrali bit će služena misa za sve hrvatske branitelje i civile poginule u Domovinskom ratu.



Foto: MORH / M. Čobanović

Pisane vijesti