Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Dan drzavnosti/49951673931_4397fe0208_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Čestitam svim našim sugrađankama i sugrađanima, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i izvan Hrvatske Dan državnosti, 30. svibnja. Dan kada je prvi put konstituiran demokratski izabran višestranački Hrvatski sabor," rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu u subotu, 30. svibnja 2020. započelo je obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske.

Vijenac su položili predsjednik Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade. Zajednički vijenac položen je na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“ te pred Središnjim križem branitelja u Aleji poginulih hrvatskih branitelja.

Potom su predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade, uz ministre u Vladi i ostale nazočne položili vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je Dan Državnosti: "Čestitam svim našim sugrađankama i sugrađanima, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i izvan Hrvatske Dan državnosti 30. svibnja. Dan kada je prvi put konstituiran demokratski izabran višestranački Hrvatski sabor," rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon polaganja vijenaca.

Obilježavanje Dana državnosti nastavljeno je svetom misom za domovinu u crkvi Svetog Blaža u Zagrebu koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

U svojoj propovijedi, kardinal Bozanić čestitavši svim hrvatskim građanima Dan državnosti, podsjetio je na sve one koji su tijekom povijesti položili svoj život za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

“Ovaj datum označava novi početak od velikog nacionalnog značaja. Ponovo slavimo Dan državnosti na dan koji je duboko urezan u srca brojnih naraštaja, kako onih starijih, tako i mlađih koji itekako shvaćaju njegov značaj i važnost. Danas do nas posebno dopiru Isusove riječi: “Ti idi za mnom!, kako bi Njegovu prisutnost uvodili u sve svoje poslove, odluke i svakodnevni život”, poruka je kardinala Bozanića povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad centra Zagreba točno u podne započela je svečanost na Markovom trgu.

Svečanosti na Markovu trgu nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministri u Vladi, državni tajnici, saborski zastupnici, predstavnici Hrvatske vojske i drugi visoki uzvanici te okupljeni građani.

Na Trgu svetog Marka održana je Velika smjena straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske. Pucanj topa s kule Lotrščak označio je početak ceremonije Velike smjene straže. Ona je prvi puta izvedena 30. svibnja 1991. godine i redovno se izvodila do 1. listopada 2000. godine. Nakon sedamnaestogodišnje stanke, tradicija se vratila na Trg sv. Marka gdje će se točno u podne izvoditi svake subote, blagdanima i praznicima od 30. svibnja do 8. listopada.

Smjenu straže povodom današnjeg Dana državnosti izvela je i Počasna satnija Kravat Pukovnije, a svečanost je svojim nastupom uveličala Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“, Orkestar Hrvatske vojske te Radojka Šverko koja je izvela hrvatsku himnu.

Povodom Dana državnosti na Sveučilišnoj livadi u Zagrebu, s početkom u 17 sati održat će se koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske.

Diljem Republike Hrvatske ponosno i dostojanstveno je obilježen Dan državnosti, a u Zagrebu će obilježavanje završit svečanim koncertom ispred Hrvatskog narodnog kazališta, u 20 sati.

 

Foto: MORH



Pisane vijesti