Nastavak terenskih istraživanja na lokacijama Zdenčec i Kod Marije-Bjelčenica

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/5 Svibanj/Podsljemenska zona ekshumacija/MHB UZN 2018 001.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na lokaciji Zdenčec do sada su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 24 osobe. Terenske aktivnosti se nastavljaju.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, i tijekom proteklog tjedna provodila je terenske aktivnosti koje se kontinuirano traju od 9. travnja 2018. godine na području podsljemenske zone u Zagrebu. Prošlog su tjedna u postupku aktivne obrade bile lokacije Zdenčec i Kod Marije-Bjelčenica.

Probnim iskapanjima i pronalaskom posmrtnih ostataka potvrđeno je da postoji masovna grobnica na lokaciji Zdenčec, a zasad su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 24 osobe.

Nastavljeno je ranije započeto probno iskapanje na lokaciji Kod Marije-Bjelčenice kako bi se utvrdilo postojanje masovne grobnice s posmrtnim ostacima u njoj. Posmrtni ostaci do sada nisu pronađeni.

Aktivno i s punim intenzitetom djelatnici Uprave za zatočene i nestale nastavljaju terenski istraživati obje navedene lokacije i u tekućem tjednu, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Svi posmrtni ostaci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će opremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripremu za dostojnu sahranu.

Zbog postizanja što boljih rezultata u procesu terenskog istraživanja na podsljemenskoj zoni, Uprava za zatočene i nestale koristi sva prikupljena saznanja o događajima i stradanjima na tom području.

O daljnjim rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno će obavještavati javnost.

 

Pisane vijesti