Nastavak dugogodišnje suradnje s Međunarodnim odborom Crvenog križa

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Srpanj/Potpisivanje Memoranduma s Crvenim križem - UZN/Slika 1.jpg
  • Slika

U srijedu, 17. srpnja 2019., potpisan je Memorandum o suglasnosti između Ministarstva hrvatskih branitelja i Međunarodnog odbora Crvenog križa.
 

Memorandum o suglasnosti između Ministarstva hrvatskih branitelja i Međunarodnog odbora Crvenog križa o prijenosu i uporabi informacija i dokumenata  o osobama nestalim u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj (1991-1995), pribavljenih iz međunarodnih arhiva, zaključili su g. Fabien Bourdier, koordinator za nestale osobe 'zapadnog Balkana' pri Međunarodnom odboru Crvenog križa i predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale te čelnik Uprave za zatočene i nestale, pomoćnik ministra Stjepan Sučić.
 
Potpisivanje Memoranduma o suglasnosti potvrda je i nastavak dugogodišnje suradnje Ministarstva hrvatskih branitelja i Međunarodnog odbora Crvenog križa usmjerene na rasvjetljivanje sudbina osoba nestalih tijekom Domovinskog rata. Zajednički cilj pružanje je istine članovima obitelji nestalih osoba koji žive u neizvjesnosti sudbina svojih bližnjih.
 
Međunarodni odbor Crvenog križa pokrenuo je petogodišnju strategiju (2018-2022), kojom pruža podršku nadležnim tijelima u pronalaženju preostalog broja osoba nestalih u oružanim sukobima na području država nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Nastavak je to humanitarne misije pokrenute od samog početka oružanih sukoba 90-ih godina.
 
Namjera je ovim projektom istražiti dokumentaciju arhiva različitih međunarodnih tijela i organizacija koje su djelovale na području jugoistočne Europe tijekom 90-ih godina.
 
Ministarstvo hrvatskih branitelja podržalo je petogodišnju strategiju Međunarodnog odbora Crvenog križa, uzimajući u obzir činjenicu kako je upravo nedostatak vjerodostojnih informacija ključna prepreka u rješavanju preostalog broja osoba nestalih tijekom Domovinskog rata.
Iz tog razloga je, na sastanku održanom 31. listopada 2018. godine, u Ministarstvu hrvatskih branitelja, dogovoreno definiranje pravila putem Memoranduma o suglasnosti koji će odrediti prava i obveze strana u procesu, a sve s ciljem postupanja koje se poziva na prioritetno humanitarnu dimenziju pitanja nestalih osoba.
 
Nakon potpisivanja Memoranduma o suglasnosti, održan je radni sastanak predstavnika Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i Međunarodnog odbora Crvenog križa. Na održanom sastanku utvrđeni su prioriteti u provedbi odredaba Memoranduma o suglasnosti te provedba aktivnosti drugih projekata koji se provode u suradnji Međunarodnog odbora Crvenog križa i Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, što uključuje i objavu V. izdanja Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske koja se očekuje u predstojećem razdoblju
 

Pisane vijesti