Sahranjene žrtve ekshumirane iz Propadne jame

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Srpanj/Ukop žrtava IIsvjetskog rata/IMG_20190719_183838.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U subotu, 20. srpnja 2019. godine, u crkvi sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi obavljen je posljednji ispraćaj i sahrana šest žrtava Drugog svjetskog rata i/ili poslijeratnog razdoblja.

Svetu misu, molitvu odrješenja za pokojne ekshumirane iz Propadne jame i sahranu predvodio je nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić u koncelebraciji sa mons. Bohdanom Dzyurakhom, kurijalnim biskupom Ukrajinske grkokatoličke crkve i dvojicom svećenika iz Ukrajine te župnikom vlč. Josipom Tomićem.

Na posljednjem ispraćaju žrtava nazočni su bili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić uz prisustvovanje drugih državnih i lokalnih dužnosnika, članova braniteljskih udruga i vjernika sa šireg područja Kupske doline.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tom prilikom naglasio je: „Sudbina nestalih osoba važno je i prvorazredno pitanje. Ministarstvo hrvatskih branitelja na tom tragu nastavlja aktivnosti te je danas posljednji ispraćaj šest mještana Broda na Kupi, ekshumiranih iz Propadne jame na osnovi informacija župnika i mještana. U međuresornoj suradnji i suradnjom s Županijskim državnim odvjetništvom, proveden je postupak ekshumacije te smo identificirali dva mještana, čiji su potomci bili dostupni.”

Župnik Josip Tomić koji je prijavio postojanje jame sa žrtvama, tijekom obraćanja okupljenim vjernicima na posljednjem ispraćaju rekao je: “Mi kao župa želimo postići pročišćenje naše memorije, nije sada tu bitno tko je ubio, nego je bitno da žrtve nađu dostojno mjesto sahrane, svoj grob, ime i prezime, a obitelj utjehu, a Bog neka oprosti onima koji su te zločine počinili,”.

Potporu i počast posljednjem ispraćaju žrtava dali su i pripadnici Karlovačke građanske garde, povijesno-protokolarne postrojbe Grada Karlovca.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja organizirala je i provela ekshumaciju posmrtnih ostatka 1. listopada 2018. godine na lokaciji Dragomalj-Propadna jama, Brod na Kupi, Grad Delnice.
Od ukupno šest ekshumiranih žrtava, DNK analizom na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identificirani su posmrtni ostaci dvije osobe, pok. Antona Štimca iz Roga, i pok. Josipa Šnelera iz Broda na Kupi, a pretpostavlja se da su među ekshumiranim posmrtnim ostacima i posmrtni ostaci velečasnog Zvonimira Ante Milinovića, rođenog 2. lipnja 1914. godine u mjestu Starigrad kod Senja koji je bio na službi u župi Podsten (susjedna župa Broda na Kupi) tadašnje Senjsko-modruške biskupije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuje svima uključenima, koji su dali svoj doprinos da posljednji ispraćaj prođe u dostojanstvu i s dužnim pijetetom prema žrtvama, a posebno župniku vlč. Josipu Tomiću.

Sahranom žrtava ispunjen je opći cilj i smisao iz kojeg proizlaze postupanja Ministarstva hrvatskih branitelja, a to je da svaka žrtava zaslužuje pravo na obilježen grob.

Pisane vijesti