Na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila završeno obilježavanje 30. obljetnice Spomendana Rujanskog rata

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/DSC_0089.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Budimo ponosni što pripadamo generaciji koja je imala priliku ostvariti tisućljetni san našeg nacionalnog bića i ne umorimo se od prenošenja istine o Domovinskom ratu na buduće generacije“, poručio je ministar Medved

Povodom jubilarne obljetnice Spomendana Rujanskog rata, u Šibeniku je 22. rujna 2021. održana središnja svečanost, kojoj je u ime predsjednika Vlade nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća izaslanstva su odala počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj i kod spomen-obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.
Potom je uslijedio mimohod hrvatskih branitelja šibenskim ulicama do Tvrđave sv. Mihovila, gdje je održana svečana akademija pod nazivom „Hrvatska se Šibenikom diči“.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i ministra Medveda, obljetnici su nazočili izaslanik predsjednika Republike umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Nediljko Dujić, izaslanik ministra obrane brigadni general Dražen Ressler, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, predstavnici Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Ministar Medved je tom prigodom izrazio zahvalu svim braniteljima na obrani Šibenika i Hrvatske u presudnim rujanskim danima1991. godine, koji je za Hrvatsku bio najteži u novijoj povijesti.

''Vi ste ovdje čvrsto preuzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke i zaustavili pakleni agresorski stroj koji je zastupao državu u nestajanju i dali ste svoj doprinos na najbolji mogući način, kao istinski domoljubi u stvaranju Hrvatske, i ispisali najsjajnije stranice naše novije povijesti. Zbog toga je za našu Vladu hrvatski branitelj inspiracija i ohrabrenje, putokaz i vodilja u donošenju svih teških odluka. Sve napore koje činimo, činimo u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata, uvijek imajući na umu činjenicu da su branitelji, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, najzaslužniji za slobodu koju danas imamo'', rekao je ministar na šibenskoj tvrđavi, te je naglasio kako hrvatska sloboda nije darovana, već krvlju izborena i da su hrvatski branitelji najsnažniji kamen temeljac Hrvatske.

„Budimo ponosni što pripadamo generaciji koja je imala priliku ostvariti tisućljetni san našeg nacionalnog bića i ne umorimo se od prenošenja istine o Domovinskom ratu na buduće generacije“, poručio je ministar Medved.

Svečano obilježavanje 30. obljetnice Spomendana Rujanskog rata svojim izvedbama uveličali su Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ i Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, uz pratnju Orkestra HRM-a.

Pisane vijesti