Jubilarna obljetnica Rujanskog rata obilježena i u Veteranskom centru Šibenik

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Šibenik - naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Posebno mi je zadovoljstvo što danas, kada obilježavamo 30. obljetnicu Rujanskog rata, ovdje u Šibeniku mogu objaviti da su završeni građevinski radovi na prvom veteranskom centru u Hrvatskoj“, rekao je ministar Medved

Spomendan jubilarne, 30. obljetnica Rujanskog rata obilježava se 22. rujna 2021. u Šibeniku, a program je počeo u Veteranskom centru, na kojem su netom završeni građevinski radovi i gdje je tim povodom otvorena izložba ratnih fotografija Dani ponosa i slave.

Prigodnoj svečanosti u Veteranskom centru Šibenik nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić,  predsjednik HVIDR-e Šibensko-kninske županije Mladen Erak i viša kustosica Muzeja Grada Šibenika Marijana Klisović, koji su se tom prigodom obratili okupljenima, među kojima su bili predstavnici udruga iz Domovinskog rata i drugi uzvanici.

„Sretan sam i ponosan što vas sve mogu pozdraviti u Veteranskom centru Šibenik, prvom u Republici Hrvatskoj. Posebno mi je zadovoljstvo što danas, kada obilježavamo 30. obljetnicu Rujanskog rata, ovdje u Šibeniku mogu objaviti da su završeni građevinski radovi na ovom veteranskom centru, koji će uskoro biti i otvoren“, rekao je ministar Medved, naglasivši da je izgradnja ovog veteranskog centra, ukupne vrijednosti više od 76,2 milijuna kuna, dovršena čak šest mjeseci prije roka.

Veteranski centar Šibenik imat će 142 ležaja i moći primiti više od 2700 korisnika godišnje, a ukupni kapaciteti sva četiri veteranska centra u Hrvatskoj iznose 620 ležajeva i više od 12000 korisnika godišnje.

„Krajem ovog mjeseca započinjemo s opremanjem, a usporedno izrađujemo opće akte ustanove te će ovaj veteranski centar biti spreman primiti prve korisnike u prvom kvartalu sljedeće godine“, najavio je ministar, ističući da su u izgradnji korištena najsuvremenija i ekonomski prihvatljiva građevinska rješenja.

U Veteranskom centru provodit će se najsuvremeniji psihosocijalni i rehabilitacijski programi, što ga izdvaja kao potpunu socijalnu novinu u hrvatskom društvu te će se svrstati uz bok najuspješnijim ustanovama tog tipa u svijetu, zaključio je ministar Medved te zahvalio Gradu Šibeniku, partneru u realizaciji tog iznimno uspješnog projekta, kao i svim sudionicima u izgradnji.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedilo je otvorenje izložbe ratnih fotografija Dani ponosa i slave, prvog događanja upriličenog u Veteranskom centru u kojem će se i ubuduće, između ostaloga, promicati vrijednosti Domovinskog rata.

Središnja svečanost obilježavanja jubilarne obljetnice Rujanskog rata nastavlja se odavanjem počasti kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj i komemoracijom kod spomen-obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, nakon čega slijedi mimohod branitelja prema Tvrđavi sv. Mihovila, gdje će se održati svečana akademija pod nazivom „Hrvatska se Šibenikom diči“ i kojoj će također nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Pisane vijesti