Na lokacijama Zdenčec i Kod Marije - Bjelčenica nastavljena terenska istraživanja

Slika /FOTOGRAFIJE/11 Studeni/Nestali - ekshumacija rezultati VŽ/1.JPG

Na lokaciji Zdenčec su do sada ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 32 osobe. Terenske aktivnosti se nastavljaju.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim institucijama, i tijekom proteklog tjedna provodila je terenske aktivnosti koje kontinuirano traju od 9. travnja 2018. godine na području podsljemenske zone u Zagrebu. Prošlog tjedna su u postupku aktivne obrade bile lokacije Zdenčec i Kod Marije-Bjelčenice.

Nastavljena je ranije započeta ekshumacija posmrtnih ostataka na lokaciji Zdenčec gdje su do sada ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 32 osobe.

Na lokaciji Kod Marije-Bjelčenice je nastavljeno ranije započeto probno iskapanje kako bi se utvrdilo postojanje masovne grobnice s posmrtnim ostacima u njoj. Posmrtni ostaci do sada nisu pronađeni.

Aktivno i s punim intenzitetom djelatnici Uprave za zatočene i nestale nastavljaju terenski istraživati obje navedene lokaciju i u tekućem tjednu, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Svi posmrtni ostaci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će otpremljeni na Zavod za sudski medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu i pripremu za dostojnu sahranu.

U Gračanima je održan drugi terenski sastanak svih sudionika uključenih u proces izgradnje grobnice, mjesta trajnog i dostojnog zbrinjavanja posmrtnih ostataka za sve ekshumirane posmrtne ostatke s područja Gračana. Sukladno Zakonu o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, jedinica lokalne samouprave na čijem se području pronađu posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, dužna je osigurati mjesto njihovog trajnog zbrinjavanja unutar mjesnog ili gradskog groblja.

Kroz terenski rad, Uprava za zatočene i nestale i dalje radi na prikupljanju, obradi i analizi saznanja o grobištima žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Gračana.

O daljnjim rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno će obavještavati javnost.

Pisane vijesti