Ministar Tomo Medved na 75. obljetnici stradanja podhumskih civilnih žrtava

  • Slika /MHB MEDVED/podhum 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je u srijedu, 12. srpnja 2017. godine, na 75. obljetnici stradanja podhumskih civilnih žrtava u Općini Jelenje.

Nakon posjete mjestu stradanja žrtava, uzvanici su u organiziranoj procesiji krenuli prema memorijalnom groblju gdje su položili vijence i sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio mons. dr. Mile Bogović.

U svom obraćanju, ministar Medved podsjetio je na strašan čin u kojem su 12. srpnja 1942. godine mještani sela Podhum u Župi i Općini Jelenje mučki ubijeni, bačeni u jame ili odvedeni u talijanske logore. „Taj događaj kao i nažalost mnogi drugi iz drugog svjetskog, ali i našeg obrambenog Domovinskog rata, u kojima su od agresora stradavali civili, opomena je, da se takvo što nikada ne ponovi jer su ljudski životi najdragocjenije što imamo“, rekao je ministar osuđujući taj strašan čin i izražavajući najdublju sućut članovima obitelji stradalih. „Moralno je govoriti o smrti ljudi čija je krv natopila hrvatsko tlo, ovdje, kao i na svim do sada otkrivenim mjestima masovnih ubojstava nedužnih civila. Upravo protiv takvih strašnih događaja koja su kroz povijest utkana u memoriju hrvatskog čovjeka, hrvatski branitelji odlučno su 1991. godine ustali u obranu Hrvatske nam Domovine i svih njenih građana, kako bih se svatko tko u njoj živi i tko u nju dođe osjećao sigurno i zaštićeno“, naglasio je ministar i prenio okupljenima poruku predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da pokažu snagu zajedništva koju smo imali u najtežim trenucima naše povijesti. „Budimo spremni za izazove sadašnjosti s vjerom u bolju budućnost jer to je naš dug prema svim poginulima i stradalima, a zalog budućim naraštajima“, poručio je ministar.

Pisane vijesti