Održan međuresorni sastanak ministarstava hrvatskih branitelja, obrane i državne imovine te Grada Zagreba o zajedničkim projektima

  • Slika /MHB MEDVED/sastanak1.jpg
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u četvrtak, 13. srpnja 2017. godine, održan je međuresorni sastanak ministarstava hrvatskih branitelja, obrane i državne imovine te Grada Zagreba na kojem se razgovaralo o zajedničkim projektima: gradnji Spomenika domovini, Vojnog muzeja i Vojnog groblja

Sastanku su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa svojim suradnicima, glavni savjetnik ministra obrane general Jozo Pupić, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović te državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban.

Predstavnici ministarstava i Grada Zagreba odredili su prioritete i dogovorili konkretne sljedeće korake koje je potrebno poduzeti na operativnoj razini kako bi sva tri projekta što prije zaživjela. Utvrdili su mogućnosti proširenja odnosno formiranja novih grobnih polja na Markuševcu, Miroševcu i Markovom polju za potrebe pokopa hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i časnika hrvatske vojske. Područje je ovo na koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja posebno usmjereno s obzirom na sve veći pobol i smrtnost branitelja u proteklom razdoblju ali i na procjene za buduće razdoblje. „Ovom se pitanju mora pristupiti sustavno, temeljito i u okviru svih resursa kojima raspolažu nadležna tijela kako bi se riješio gorući životni problem koji muči braniteljsku populaciju“, naglasio je ministar Medved.
Složio se s njim i gradonačelnik Bandić dodavši kako je grobna polja potrebno širiti sukcesivno svake godine kako bi se došlo do planiranog cilja. Prema idejnom projektu vojno groblje izgrađivalo bi se u fazama na područjima rezerviranim za ovu namjenu svih triju groblja.  
Radi se o projektima od iznimne važnosti za državu i očuvanje povijesnih vrijednosti, složili su se svi sudionici sastanka. Stoga su na razini ministarstava i Grada Zagreba određene osobe zadužene za što temeljitiju koordinaciju po ovim pitanjima. Suradnja ministarstava i Grada kvalitetna je, neophodna i u interesu svih, zaključeno je na kraju sastanka. 

Pisane vijesti