Ministar Tomo Medved na 20. memorijalnom turniru „Tri hrvatska viteza“ u Cvetlinu

  • Slika /MHB MEDVED/Cvetlin/Glavna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih braniteja Tomo Medved zahvalio je svim hrvatskim braniteljima s ovog područja koje nije bilo izravno ugroženo u Domovinskom ratu, a koji su se odazvali zovu Domovine i postali pripadnici svih postrojbi na svim bojištima diljem Hrvatske. 

Jubilarnim 20. memorijalnim malonogometnim turnirom „Tri hrvatska viteza“ i bogatim popratnim događanjima u subotu, 21. srpnja, u večernjim satima završio je dvodnevni program kojim su njegovi tradicionalni domaćini i organizatori, članovi Udruge za šport i rekreaciju Cvetlin uz potporu Općine Bednja, odali počast i prisjetili se poginulih branitelja svoga kraja – Ivana Čižića, Slavka Smiljana i Kreše Šmintića.

Memorijalu u Cvetlinu pridružili su se ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te državni tajnik u MORH-u general Zdravko Jakop. Nakon mise za poginule i nestale hrvatske branitelje koju je u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla predvodio župnik vlč. Ivan Hruško, ministar i državni tajnik položili su vijence i zapalili lampaše na spomen obilježju poginulima koje je podignuto kod župne crkve u Cvetlinu, a potom su obišli i grobove poginulih na mjesnom groblju.

U pratnji svojih domaćina, načelnika Damira Poljaka i predsjednice Općinskog vijeća Bednje Marije Kolačko, ministar Medved uputio se u Bednju kako bi, među ostalim, obišao lokaciju budućeg spomen parka poginulim braniteljima bednjanskoga kraja koji će se, uz novčanu potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, sljedeće godine urediti na za to već određenom mjestu u centru Bednje. Tijekom svog boravka u Bednji ministar Medved razgovarao je s braniteljima i družio se s obiteljima poginulih bojovnika bednjanskoga kraja.

Program u poslijepodnevnim satima nastavljen je otvaranjem glavnog, seniorskog dijela malonogometnog turnira na mjesnom sportskom igralištu u Cvetlinu koji je ispucavanjem prve lopte ministar simbolično otvorio. U svom pozdravnom obraćanju zahvalio je svim hrvatskim braniteljima s ovog područja koje nije bilo izravno ugroženo u Domovinskom ratu, a koji su se odazvali zovu Domovine i postali pripadnici svih postrojbi na svim bojištima diljem Hrvatske. Po završetku turnira ministar Medved je pobjedničkim ekipama uručio pehare te izrazima zahvalnosti svima koji održavaju uspomenu na poginule branitelje zatvorio turnir.

Dvodnevnim događanjima u Cvetlinu nazočili su predstavnici 1., 7. i 104. GBR Hrvatske vojske te Specijalne jedinice Roda. U petak, 21. srpnja, područnoj školi održano je predavanje „Ratni put“ na kojemu je brigadir Marijan Kretić, voditelj Odsjeka kopnenih operacija na Katedri taktike Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, govorio o ratnom putu spomenutih gardijskih brigada čiji su pripadnici bili poginuli cvetlinski branitelji. Predavanje je bilo popraćeno i izložbom fotografija s prikazom njihovog ratnog puta i ratnih zastava.

Organizacijom 20. jubilarnog memorijalnog turnira i programom popratnih događanja Cvetlin i Općina Bednja pokazali su da ne zaboravljaju svoje poginule i njihovu žrtvu položenu za ostvarenje sna o slobodnoj i suverenoj hrvatskoj državi.

Pisane vijesti