Ministar na obljetnici tragične pogibije pripadnika PP Beli Manastir

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Kolovoz/Beli Manastir/Vijenac.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazočio je u nedjelju, 13. kolovoza 2017. godine, obilježavanju 26. godišnjice početka stvaranja hrvatske policije u Baranji i stradavanja prvih hrvatskih policajaca na području Baranje te 21. godine uspostave Mirne reintegracije u Belom Manastiru.

Nakon svetog misnog slavlja predvođenog za sve poginule i umrle hrvatske branitelja u Crkvi sv. Martina u Belom Manastiru, obilježavanje tragične pogibije hrvatskih redarstvenika nastavilo se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja ispred Policijske postaje Beli Manastir. Poginulim hrvatskim policajcima počast su odale njihove obitelji, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić, predstavnici lokalne i regionalne vlasti, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i sindikata.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ovom je prilikom ratnom zapovjedniku Anti Prgometu dodijelio svečanu zastavu Ratne postrojbe PP Beli Manastir. Odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog" za junački čin u Domovinskom ratu, koje je svojom Odlukom donijela predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Policijskoj postaji Beli Manastir uručio je posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, umirovljeni general pukovnik Mladen Markač. Povelju pripadnicima ratne postrojbe PP Beli Manastir, sedmorici pripadnika ratne postrojbe uručio je ratni zapovjednik Anto Prgomet.

Visoki uzvanici obratili su se prigodnim govorima u kojima su zahvalili svim žrtvama Domovinskog rata kao i svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u stvaranju moderne i neovisne Republike Hrvatske. Ministar Tomo Medved prisjetio je mučkog ubojstva dvojice policajaca čije ubojice do dan danas nisu otkrivene ni procesuirane, zahvalivši njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijele. Njima, kao i svim obiteljima ubijenih, poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te svim hrvatskim braniteljima poručio je kako su im vrata Ministarstva hrvatskih branitelja širom otvorena za svaku potrebu i rješavanje potečkoća. „Na nama je, dragi prijatelji, da u zajedništvu čuvamo i gradimo svoju zemlju, skrbimo o onima koji su je stvarali i o njihovim obiteljima“, istaknuo je podsjetivši na novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji je Ministarstvo izradilo u suradnji i dijalogu sa svim braniteljskim udrugama i koji je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja prihvaćen 4. kolovoza 2017. u Kninu. „Riječ je o jedinstvenom pravnom okviru kojim se odaje priznanje žrtvi svih branitelja i stradalnika Domovinskog rata i predlažu rješenja za nagomilane probleme, kao i ispravljanje nepravdi“, zaključio je ministar Medved.

Pisane vijesti