Obilježena 26. obljetnica pogibije Gordana Lederera

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Kolovoz/Hrvatska Kostajnica Lederer/IMG-20170810-WA0006.jpg
  • Slika

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice u četvrtak, 10. kolovoza 2017. godine, obilježena je 26. obljetnica pogibije Gordana Lederera, ratnog fotografa, snimatelja i djelatnika Hrvatske radiotelevizije.

Ispred spomen obilježja „Slomljeni pejzaž“ podignutog na mjestu njegove pogibije, uz obitelj Lederer, vijence su položili i svijeće zapalili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Ministar hrvatskih branitelja u svom govoru zahvalio je Gordanu Ledereru što je svojom kamerom tako jedinstveno pokazao ratnu stvarnost i na upečatljiv način pronio istinu o Domovinskom ratu i počecima agresije na Hrvatsku. „Svojom kamerom uhvatio je Gordan emocije nas branitelja... naše razgovore šutnjom tijekom izviđanja, naše strepnje. Prenio je ljepotu bratskog zajedništva, idealizma i predanja najboljih hrvatskih mladića, ideji slobode. Njegovo oružje bila je njegova kamera. Bio je dio nas, uvijek s nama kao vrhunski fotograf i snimatelj Hrvatske televizije koji je predano i hrabro samo radio svoj posao“, rekao je ministar Medved prisjetivši se kako neprijateljska strana, uz svo nastojanje hrvatskih branitelja, nije dozvolila da Lederer bude prevezen u bolnicu nakon što je pogođen snajperskim metkom.

Ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić istaknuo je kako je Gordan Lederer ostavio vrijedna svjedočanstva te kako njegova „Banijska ratna praskozorja“ ostaju kao najdojmljivija sjećanja iz Domovinskog rata. Potvrdio je to i Dalibor Bišćan, gradonačelnik Grada Hrvatske Kostajnice, rekavši kako je rad ovog hrvatskog fotografa i snimatelja bio od krucijalne važnosti jer je prenosio svijetu istinu o Domovinskom ratu.

Gordan Lederer, hrvatski fotograf i snimatelj HRT-a, jedna je od prvih i najpoznatijih žrtava srpske agresije na Hrvatsku. Ubijen je 10. kolovoza 1991. godine, na Čukur brdu iznad Hrvatske Kostajnice, snajperskim hicem koji ga je pogodio na radnom zadatku dok je snimao hrvatske gardiste u akciji izviđanja tijekom neprijateljskih napada na Pounje. Na mjestu gdje je pogođen, Gordanu Ledereru u čast i sjećanje Grad Hrvatska Kostajnica podigao je 2015. godine spomenik, izrađen po nacrtu njegova oca, do kojeg vodi ulica s njegovim imenom.

Pisane vijesti