Ministar Medved na predstavljanju monografije posvećene Bojni Frankopan

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Bojna Frankopan/FB_IMG_1695970551544.jpg
  • Slika
  • Slika

„Hvala vam na doprinosu u Domovinskom ratu i hrabrosti te što i danas čuvate snagu Bojne Frankopan. Uvjeren sam da ćete oteti od zaborava sve ono dobro što se učinili u Domovinskom ratu“, poručio je ministar Medved, ujedno autor predgovora monografije.

U Hrvatskom državnom arhivu predstavljena je monografija "Bojna Frankopan - prvi hrvatski komandosi" povjesničara Tomislava Šulja, koja na 487 stranica prikazuje ratni put postrojbe, ali i svakodnevni život jedne od prve dvije specijalne postrojbe Oružanih snaga RH.

Predstavljanju monografije nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je poručio da hrvatski narod pamti sva bojišta na kojima je djelovala postrojba, a na nekima se i susretao s njima kao pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi.

„Hvala vam na doprinosu u Domovinskom ratu i hrabrosti te što i danas čuvate snagu Bojne Frankopan. Uvjeren sam da ćete oteti od zaborava sve ono dobro što se učinili u Domovinskom ratu“, poručio je ministar Medved, ujedno autor predgovora monografije.

Govoreći uvodno na predstavljanju monografije, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura je brojnim okupljenima poručio da je riječ o promociji knjige koja svjedoči o hrvatskoj vojnoj povijesti i bilježi njezine najsjajnije stranice.

„Sve ratne knjige govore o pobjedama, nadama i razočaranjima, dok ova knjiga govori o mladićima koji su 1991., u vihoru rata, napustili školske klupe i velikog srca pristupili Bojni Frankopan“, istaknuo je ratni zapovjednik te postrojbe, umirovljeni brigadir Bruno Zorica Zulu.

Izražavajući ponos što je bio zapovjednik hrabrim pripadnicima Bojne Frankopan, Zorica je dodao kako su pripadnici postrojbe nakon teške i intenzivne obuke poslani na najteža bojišta diljem Hrvatske gdje su postali vrhunski ratnici i prvi hrvatski komandosi.

Autor monografije, povjesničar Tomislav Šulj je, zahvalivši se nekadašnjim pripadnicima postrojbe na ukazanom povjerenju,  kazao da se ideja za monografiju rodila 2013., nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima, kada su zaboravljene i zanemarene postrojbe za specijalne namjene odjednom dobile medijski prostor i veliku pažnju javnosti.

Monografija je objavljena u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, te je i ravnatelj Centra Ante Nazor bio među predstavljačima, a recenzent knjige je Davor Marijan s Hrvatskog instituta za povijest, također jedan od predstavljača monografije, o kojoj je govorio i Tomica Bajsić, zaslužan za grafičko oblikovanje knjige.

Bojna Frankopan je uz Bojnu Zrinski bila prva specijalna postrojba Oružanih snaga RH. Osnovana je 29. srpnja 1991. kao specijalna postrojba Glavnog stožera OSRH, a većinu instruktora i zapovjednika činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca.

Bojna Frankopan imala je oko 150 pripadnika koji su bili obučeni za sve vrste zadaća, većinom u neprijateljskoj pozadini, a tijekom djelovanja 12 njezinih pripadnika dalo je svoje živote u obrani suvereniteta RH. Njih su se i ovom prigodom svi nazočni s posebnim pijetetom prisjetili.

Preustrojem Hrvatske vojske krajem 1992. Bojna je raspuštena, a njezini pripadnici prelaze većinom u 2. i 7. gardijsku brigadu te manjim dijelom u 1. hrvatski gardijski zdrug.

Pisane vijesti