Ministar Medved na obilježavanju 33. obljetnice osnutka Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Kumrovec

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Kumrovec/WhatsApp Image 2023-11-25 at 16.01.12 (1).jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Vi ste postavili temelje stvaranja pobjedničke Hrvatske vojske. Ovdje leži temelj naše slobode. Časno ste branili Hrvatsku i svoj ratni put ispisivali na bojištima diljem Hrvatske, kroz mnoge postrojbe, ali nikada niste zaboravili da je vaša baza ovdje u Kumrovcu", rekao je ministar Medved čestitavši pripadnicima PJ Kumrovec.  

U organizaciji Udruge Posebne jedinice policije Kumrovec 1990. u Kumrovcu je danas obilježena 33. obljetnica ustrojavanja Posebne jedinice policije Kumrovec.

Obilježavanju je bio nazočan potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz hrvatske branitelje, zapovjednika Nevena Martića i pripadnike Posebne jedinice policije Kumrovec.

Povodom obljetnice osnutka, okupljeni su odali počast poginulim pripadnicima Posebne jedinice policije Kumrovec polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja „Lijepa naša“ te je služena sveta misa u crkvi Svetog Roka.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je obljetnicu osnutka okupljenim pripadnicima Posebne jedinice policije Kumrovec i poručio da je povijest ove jedinice vrlo važna jer su pripadnici jedinice činili okosnicu za osnivanje brojnih postrojbi Hrvatske vojske.

„Jedinica za posebne namjene MUP-a RH Kumrovec okupila je hrabre momke, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, koje je spojila je ista ljubav prema Domovini i koja vas je vodila i u svim teškim godinama Domovinskog rata kada ste bili dio drugih postrojbi Hrvatske vojske. Vi ste postavili temelje stvaranja pobjedničke Hrvatske vojske. Ovdje leži temelj naše slobode. Časno ste branili Hrvatsku i svoj ratni put ispisivali na bojištima diljem Hrvatske, kroz mnoge postrojbe, ali nikada niste zaboravili da je vaša baza ovdje u Kumrovcu. Drago mi je što se iz godine u godinu ovdje okupljate i prisjećate samih početaka stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske“, poručio je ministar Medved.

Naglasio je da su pripadnici prvih osnovanih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova prvi preuzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke i prvi se odazvali pozivu Domovine. „Odvažnost i odlučnost svakog od vas teško je dovoljno naglasiti. Ovo je jedna od prvih formacija osnovana na poziv našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vi ste bili ljudi koji su bili spremni ostvariti toliko željeni san hrvatskog čovjeka. I u tome je naša generacija uspjela. Taj entuzijazam, zajedništvo, prijateljstvo i istinsko domoljublje danas je teško objasniti novim generacijama. Nema bojišta gdje se nismo sretali, mi koji smo iznikli iz ovih postrojbi, ali uvijek nas je to zajedništvo nosilo. Kroz naše bitke ostali smo bez puno prijatelja i zato ih se danas moramo sjećati i brinuti o njihovim obiteljima i na njih gledamo kao na najveće žrtve. Naši ranjeni i invalidi nas obvezuju da im osiguramo pomoć u izazovima s kojima se suočavaju. Institucije je bilo teško stvoriti, mi to jako dobro znamo, ali institucije grade zemlju. Danas imamo snažnu Hrvatsku policiju i Hrvatsku vojsku. Suočavaju se i danas s brojnim izazovima, ali u nama vide uzor i danas je Hrvatska sigurna zemlja“, rekao je ministar Medved.

Jedinica za posebne namjene MUP-a RH Kumrovec ustrojena je u studenome 1990. godine pod nazivom Posebna jedinica policije Kumrovec. Od 20. do 27. studenog 1990. u bivšoj Političkoj školi u Kumrovcu okupljaju se dragovoljci uglavnom iz Bosne i Hercegovine. Po ustrojavanju započinje intenzivna vojno-policijska obuka u taktičkim radnjama, poznavanju naoružanja s nastavom gađanja te psiho-fizičkom pripremom.

Početkom 90-ih Jedinica je služila u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti RH. Početkom siječnja 1991. napuštaju bazu Kumrovec i raspoređuju se na položaje u zoni Grada Zagreba, spremni za odlučni odgovor na eventualni pokušaj vojnog udara JNA. Nakon političkih dogovora i smirivanja stanja, postrojba se vraća u bazu te nastavlja s daljnjom obukom i redovitim zadaćama. Jedna od zadaća postrojbe bilo je osiguranje vitalnih objekata u Zagrebu.

Sudjelovali su u prvim borbenim operacijama u Pakracu i akciji Plitvice zajedno s ATJ Lučko, nakon čega je dio pripadnika raspoređen u okolicu Dubrovnika s ciljem zaštite krajnjeg juga RH. U travnju 1991. 20-ak pripadnika u Starom dvorcu Vinica kod Varaždina u suradnji s lokalnim vlastima provodilo je obuku policijske postrojbe (kasnije Gardijske brigade na tom području). 

Sredinom svibnja 1991. 20-ak pripadnika odlazi s Antom -Zorislavom Rosom i Miljenkom Filipovićem te se ustrojava Specijalna postrojba MORH-a Bojna Zrinski. Nakon ustrojavanja ZNG-a oko 130 pripadnika odlazi u Resnik kod Splita te čini okosnicu za ustrojavanje 4. gbr, drugi kontingent od oko 130 pripadnika odlazi u Trstenik kod Zagreba i čini okosnicu za ustrojavanje 2. gbr, a 30-ak pripadnika odlazi na Pantovčak u Predsjednikovu počasnu gardu.

Pisane vijesti