Obilježena 32. godišnjica okupacije Laslova

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Laslovo 2023-naslovna.jpeg
  • Slika
  • Slika

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u središtu mjesta u Laslovu je započelo obilježavanje 32. obljetnice obrane i stradanja toga mjesta, kojeg su u Domovinskom ratu zajedno branili Hrvati i Mađari

Uz obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i civila, hrvatske branitelje i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, obilježavanju stradanja Laslova i njegovih mještana bili su nazočni potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ratni zapovjednik obrane mjesta Ladislav Kočiš, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, predstavnici MORH-a i MUP-a, predstavnici jedinica regionalne i lokalne samouprave te drugi okupljeni u čast žrtvama Laslova.

Obrana Laslova od velikosprske agresije trajala je 152 dana,  do 24. studenog 1991. godine, kada su se preostali branitelji i civili probili iz okruženja u kojem su bili prethodnih dana, nakon okupacije Vukovara. U obrani Laslova, koje je prije Domovinskog rata imalo 1.370 stanovnika, poginulo je 48 branitelja i civila.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iskazao je zahvalu na dostojanstvenom organiziranju i komemoriranju žrtava. „Iako su prošle 32 godine, sjećanja ne blijede. Danas, 32 godine poslije, evo nas u našem Laslovu. Laslovu koje je krvarilo za domovinu, ali je danas obnovljeno i ima perspektivu. Ovdje se posebno ocrtava zajedništvo hrvatskog i mađarskog naroda, na što smo posebno ponosni“, rekao je ministar.

Ministar Medved naglasio je da je žrtva hrvatskih branitelja je temelj samostalne i suverene Republike Hrvatske. „Da nije bilo hrabrosti i žrtve hrvatskih branitelja ne bismo danas mogli ostvariti sve ciljeve koje smo ostvarili. Hrvatska je danas snažna i sigurna zemlja. Još uvijek nam je prebolna otvorena rana nepoznatih sudbina naših nestalih i potraga za nestalima je prioritet svih prioriteta naše Vlade. Nikada ih nećemo prestati tražiti. U tom procesu traganja važno je naglasiti izvrsnu međuresornu suradnju Ministarstva hrvatskih branitelja s MUP-om i MORH-om“, poručio je ministar.

Usmjereni smo ka rješavanju izazova s kojima se danas suočavaju hrvatski branitelji

„Hrvatski branitelji danas se suočavaju s mnogim izazovima i posljedicama bolesti sudjelovanja u Domovinskom ratu i usmjereni smo ka rješavanju tih problema, kroz brojne aktivnosti poput preventivnih sistematskih pregleda, a posebno otvorenjem četiri veteranska centra“, rekao je ministar i najavio širenje mreže veteranskih centara, od kojih će najveći biti u Osijeku.

Ministar Medved pozvao je sve nazočne da i nadalje s vjerom i optimizmom gradimo Laslovo i sve krajeve Lijepe naše, kao i da istinu o Domovinskom ratu prenosimo na mlade generacije kako se nikada ne bi zaboravilo koliku žrtvu smo podnijeli za slobodnu Hrvatsku.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics rekao je da se svake godine u Laslovu treba prisjetiti enormne žrtve, koju je i mađarska zajednica, koja je ovdje živjela, podnijela za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

„Zadnjih godinu dana počeli smo vraćati taj dug prema Laslovu, jer se sredstvima državnog proračuna ovdje gradi Dom hrvatskih branitelja, koji bi trebao biti otvoren u srpnju iduće godine, a objavljena je i knjiga tadašnjeg zapovjednika obrane mjesta Ladislava Kočiša “Laslovo 152”, koja, za buduće generacije, pokazuje što se dogodilo u Laslovu i kako je to izgledalo, istaknuo je Jankovics.
 
 

 

Pisane vijesti