Ministar Medved na mjestu masovne grobnice u Gospiću

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/ekshumacija_Gospic/WhatsApp Image 2023-09-29 at 10.36.38 (2).jpeg
  • Slika

„Ovo je jasna poruka predanosti i odlučnosti Ministarstva hrvatskih branitelja i naše Vlade da ćemo gdje god postoje saznanja o mogućem postojanju masovnih ili pojedinačnih grobnica izvršiti probna iskapanja i ekshumirati posmrtne ostatke žrtava, koje će nakon toliko godina napokon biti dostojanstveno pokopane i počivati u miru“, poručio je ministar Medved

Boraveći u Gospiću u povodu manifestacije „Jesen u Lici“, na kojoj je izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved posjetio je lokaciju na kojoj je u tijeku posljednja faza ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Kod križa i spomen-ploče ispred groblja sv. Marije Magdalene odao je počast žrtvama, a uz njega su bili državni tajnik Darko Nekić, župan Ernest Petry i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević te djelatnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s ravnateljicom Ivonom Paltrinieri, kao i djelatnici Ministarstva obrane koji sudjeluju u procesu ekshumacije.

Govoreći o pronalasku još oko 40 posmrtnih ostataka žrtava na području Gospića, ministar Medved je istaknuo kako je to zoran primjer koji govori o karakteru komunističkih zločina: „Radi se o primarnoj masovnoj grobnici i masovnoj likvidaciji mahom mlađih muškaraca likvidiranih vatrenim oružjem, o čemu svjedoči jako veliki broj tragova i čahura“.

Kazao je da je to nastavak procesa započetog prije nekoliko godina, vrlo zahtjevna lokacija na kojoj se dizala cesta kako bi se moglo doći do posmrtnih ostataka te je u ovom trenutku nemoguće predvidjeti o kojem se ukupnom broju žrtava radi.

Sigurno je da ćemo nastaviti s pregledom cijele lokacije, kao i drugih lokacija na širem području Gospića, koje je obilježeno velikim stradanjima, što se ovim otkrićima i potvrđuje, poručio je Medved te podsjetio da smo u Gospiću sagradili grobnicu, u koju smo 2021. ukopali posmrtne ostatke 102 osobe, a nakon antropološke obrade ovih posmrtnih ostataka koje sada ekshumiramo i njih ćemo pokopati.

„Ovo je potvrda počinjenih zločina, po svemu sudeći nakon Drugog svjetskog rata, a tragovi upućuju na vezanje žicom, skupno i pojedinačno, te je po položaju tijela vidljivo da su bacani u grobnicu, što je gotovo neshvatljivo na koji se način odnosilo prema tim ljudima“, kazao je ministar Medved, poručivši: „Ovo je dug Republike Hrvatske prema našim žrtvama, ovo je naša povijest i u skladu s našim nadležnostima nastavit ćemo s ovim procesom dok ne ekshumiramo i dostojno pokopamo posmrtne ostatke svih naših žrtava.“

Naglasio je da uz ovu i druge aktivnosti vezane za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Ministarstvo hrvatskih branitelja paralelno provodi terenske aktivnosti vezane uz pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu, kontinuirano na širem području Vukovara te na području zapadne Slavonije i Banovine, spomenuvši posebno dr. Ivana Šretera.

Ističući da je pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu naš najveći prioritet, dodao je da su izgrađene sposobnosti u pogledu ljudskih i materijalnih kapaciteta te tehnoloških sredstava koje omogućuju da se paralelno provode i aktivnosti vezane uz pronalazak grobnica i ekshumiranje žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

„Ovo je jasna poruka predanosti i odlučnosti Ministarstva hrvatskih branitelja i naše Vlade da ćemo gdje god postoje saznanja o mogućem postojanju masovnih ili pojedinačnih grobnica izvršiti probna iskapanja i ekshumirati posmrtne ostatke žrtava, koje će nakon toliko godina napokon biti dostojanstveno pokopane i počivati u miru“, zaključio je ministar Medved.

Župan Petry zahvalio je Vladi i Ministarstvu hrvatskih branitelja što se napokon, nakon 70 godina, provode aktivnosti kako bi se pronašli i ekshumirali posmrtni ostaci žrtava komunističko-partizanskih zločina, te u suradnji s Ministarstvom i Gradom Gospićem dostojno pokopali kako bi njihove obitelji i potomci napokon imali mjesto gdje će se pomoliti i zapaliti svijeću.

Gradonačelnik Starčević također je zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Medvedu na svemu što čini da se ekshumiraju žrtve, dodavši kako je to slika zločinačkog karaktera komunističkog režima, te je najavio zatvaranje tog dijela prometa kako bi se mogao napraviti memorijalni centar kao trajan podsjetnik da se takav zločin nikada više ne ponovi i nikada ne zaboravi.

U prve dvije faze istraživanja provedene tijekom 2021. i 2022. godine pregledano je 835 m² te su do sada ukupno ekshumirana najmanje 153 posmrtna ostatka. U mandatu ove Vlade istražena je 81 lokacija grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 1943 osobe, a u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i Gradom Zagrebom organizirana su 22 pokopa posmrtnih ostataka žrtava.

Pisane vijesti