Ministar Tomo Medved i Gradonačelnik Dubrovnika Mato Frankovć potpisali sporazum za stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata

  • Slika /MHB MEDVED/IMG-20170709-WA0036.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Grada Dubrovnika postpisali su danas, 9. srpnja 2017. godine, u Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperial na Srđu, Sporazum o međusobnim pravima i obvezama vezano za izgradnju stanova u Dubrovniku za stradalnike iz Domovinskog rata.

Očekuje se da bi gradnja dviju stambenih zgrada u Mokošici s ukupno 108 stanova, u vrijednosti 57.622.000 kuna, trebala biti dovršena u sljedeće tri godine.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković naglasio je kako mu je velika čast što u partnerstvu s Ministarstvom hrvatskih branitelja mogu dovršiti jedan ovako važan projekt kao što je zbrinjavanje branitelja s dubrovačkog područja. "Ujedno mi je iznimna čast i zadovoljstvo što ovaj sporazum potpisujem s herojem Domovinskog rata i osobom koja je na ovom području provela više od godinu i pol dana oslobađajući upravo ovaj prostor. Također, sporazum smo potpisali u prvom muzeju Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj. Puno je simbolike u današnjem danu i u ovom činu', dodao je i zaključio kako je pokretanje ovog projekta samo početak realizacije svih obećanja koja su izrečena u predizbornoj kampanji.

Uputivši zahvalu stradalnicima Domovinskog rata na žrtvi koju su podnijeli ali i na strpljivosti u višegodišnjem iščekivanju odgovarajućeg stambenog zbrinjavanja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako je partnerski odnos Ministarstva hrvatskih branitelja i Vlade Republike Hrvatske s Gradom Dubrovnikom i Dubrovačko-neretvanskom županijom primjer potpune realizacije programa i aktivnosti koji su najavljeni: “Ovo je vrlo bitan potporni sustav koji omogućava bolju kvalitetu života stradalima u Domovinskom ratu. Ministarstvo je ove godine stambeno zbrinulo 247 stradalnika Domovinskog rata. Važno je napomenuti kako je na području Dubrovačko-neretvanske županije još oko 300 neriješenih stradanika, od čega 130 u samom gradu Dubrovniku. Upravo je to razlog zašto se krenulo u realizaciju ovog projekta.” Pojasnio je kako Grad Dubrovnik, pored osiguravanja svih komunalnih aktivnosti, uključen i u financiranje izgradnje stambenih jedinica u kojemu će, od ukupne vrijednosti projekta, participirati s 10.800.000 kuna. “Ovo je dio programa koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi u partnerstvu sa županijama i gradovima, s ciljem inteziviranja stambenog zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata kao jednim od uvjeta za poboljšanje kvalitete života”, zaključio je ministar.

Izgrađeni stanovi dodijelit će se stradalnicima iz Domovinskog rata koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje, odnosno koji su uvršteni na važeću listu prvenstva i za koje je u provedenom postupku utvrđeno da ostvaruju pravo na stambeno zbrinjavanje sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja.

Potpisivanju Sporazuma uz ministra i gradonačelnika nazočili su i savjetnik ministra Marko Ratković, saborska zastupnica Sanja Putica, zamjenica župana Žaklina Marević, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te zamjenice gradonačelnika Orlanda Tokić i Jelka Tepšić. Izaslanstva Ministarstva, Županije i Grada, prije samog potpisivanja sporazuma, odali su počast braniteljima stradalima u Domovinskom ratu zapalivši svijeću ispred spomen-križa na Srđu.



Pisane vijesti