Ministar Matić predstavio Nacrt prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

Slika /slike/Nacrt prijedloga Zakona.jpg

Ministarstvo branitelja na današnjoj je konferenciji za medije predstavilo Nacrt prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Nacrt prijedloga Zakona predstavio je ministar branitelja Predrag Matić.

Predstavljanjem Nacrta prijedloga Zakona otvorena je javna rasprava trajati mjesec i pol dana. Zakonom se definira seksualno nasilje u Domovinskom ratu, u razdoblju od 05. kolovoza 1990. godine do 30. lipnja 1996. godine na području Republike Hrvatske ili tijekom zatočeništva u neprijateljskom logoru ili zatvoru izvan područja Republike Hrvatske te se uređuje pitanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu i postupak ostvarivanja tih prava.

Kao osnovni ciljevi Zakona istaknuti su promocija istine, poticanje na progovaranje o zločinu u Domovinskom ratu i suradnja nadležnih institucija u procesuiranju zločina, povrat dostojanstva žrtava, podizanje kvalitete njihova života kroz osiguranu psihosocijalnu, medicinsku i financijsku pomoć. Zakon predviđa ostvarivanje prava na psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć na primarnoj razini, obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, medicinsku rehabilitaciju, godišnji liječnički sistematski pregled, smještaj u veteranske centre, besplatnu pravnu pomoć te novčanu naknadu.

"Smatramo da će Zakonom o pravima žrtava seksualnog nasilja, kao posebnim zakonom koji uređuje pitanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu i postupak ostvarivanja tih prava, osobama koje su pretrpjele ovaj najgori oblik zlostavljanja biti omogućena časna integracija u društvo, skidanje stigme "silovanih", ali i "zaboravljenih" , da će se ojačanom psihosocijalnom pomoći te drugim oblicima reparacije, njima i njihovim obiteljima pomoći u stjecanju osjećaja pripadnosti, brige društvene zajednice i vjere u sustav. Smatramo da će ovaj Zakon prekinuti šutnju," izjavio je ministar Matić.

 

Pisane vijesti