Održana prva sjednica Upravnog vijeća Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar"

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0815.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo branitelja na današnjoj je konferenciji za medije predstavilo Nacrt prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Nacrt prijedloga Zakona predstavio je ministar branitelja Predrag Matić.

Na sjednici je donesena i odluka prema kojoj se ranije definiranom popisu objekata kao mjesta sjećanja na stradale u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata pridodaju i Spomen-obilježje Vučedolski vinogradi, Križ na Lušcu, Spomen-obilježje masovne grobnice "Nova ulica" i Spomen-obilježje "12 redarstvenika". Donesena je i Odluka o raspisivanju natječaja za imenovanje ravnatelja/ice Javne ustanove "MCDR Vukovar".

Sjednici su prisustvovali ministar branitelja i predsjednik Upravnog vijeća Predrag Matić, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, privremena ravnateljica Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" Alenka Mirković-Nađ, predstavnik Ministarstva obrane Slavko Barić, predstavnica Ministarstva turizma Vesna Rajković, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Gorenka Bulj i zamjenik župana vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Ana Herman, Nikša Crnčević i Pavao Salopek. Sjednici Vijeća, zbog ranije preuzetih obaveza, nisu prisustvovali članovi Sabina Glasovac, Dražen Alerić, Ante Nazor i Željko Sabo.

Nakon sjednice, djelatnici JU "MCDR Vukovar" su za članove Upravnog vijeća organizirali obilazak objekata u vojarni i razgledavanje dosadašnjeg postava.

Javna ustanova "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" bit će središnje mjesto na kojemu će se na moderan, suvremen i dostojanstven način učiti nove generacije o vrijednostima Domovinskog rata. Prema predviđanjima Ministarstva branitelja, Vukovar će godišnje posjetiti gotovo 50 000 osmaša, odnosno 300 učenika dnevno. Osim edukativnog dijela, Ministarstvo je projekt zamislilo kao bitan korak u osnaživanju turizma i gospodarstva na području cijele Vukovarsko-srijemske županije, u koji bi osim vukovarskih restorana, hotela i ostalih kulturno-povijesnih institucija bile uključene i zadruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čija bi primarna zadaća bila opskrbljivanje Javne ustanove prehrambenim proizvodima za osnovnoškolce i ostale posjetitelje. Vlada Republike Hrvatske izdvojila je gotovo 120 milijuna kuna za rad Memorijalnog centra u naredne tri godine.
 

Pisane vijesti