Memorijal Rudolf Perešin u Ivanić-Gradu

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Listopad/Memorijal Rudolf Perešin/IMG-20191027-WA0003.jpg

Prisjećamo se obljetnice prkosa, odlučnosti i spremnosti riskiranja vlastitog života za Domovinu. Ona nas obvezuje da smognemo snage optimistično prihvatiti nove izazove koje nam donosi novo vrijeme. Neka nam Rudijeve odluke, njegovi postupci i njegovo domoljublje budu motiv i usmjerenje za donošenje odluka, poručio je ministar Medved

U Ivanić-Gradu održan je u nedjelju, 27. studenog 2019. godine Memorijal "Rudolf Perešin", koji se održava petnaestu godinu za redom u čast pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) stožernog brigadira Rudolfa Perešina i njegovog pothvata iz Domovinskog rata, kada je borbnim avionom MiG-21 preletio iz Bihaća u Klagenfurt.

Memorijalu su, uz članove obitelji Perešin, nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni general Josip Šitmac, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik župana Zagrebačke županije Miljenko Komes, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, predstavnici susjednih regionalnih i lokalnih samouprava, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, kao i brojni građani koji su se došli prisjetiti heroja Domovinskog rata i odati mu počast.  

Kod spomen-biste Rudolfu Perešinu, u parku koji nosi njegovo ime članovi obitelji i izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće, a prigodan program održan je u Društvenom domu.

Prisjećamo se obljetnice prkosa, odlučnosti i spremnosti riskiranja vlastitog života za Domovinu. Ona nas obvezuje da smognemo snage optimistično prihvatiti nove izazove koje nam donosi novo vrijeme. Neka nam Rudijeve odluke, njegovi postupci i njegovo domoljublje budu motiv i usmjerenje za donošenje odluka, poručio je ministar Medved prilikom obraćanja nazočnima, zaključivši kako Rudijev čin protokom vremena u našem društvu dobiva snažniju dimenziju važnosti i odlučnosti tog herojstva.

Nažalost, ono što se dogodilo 2. svibnja 1995. godine vraća nas u stvarnost, a zapravo smrću Rudija osvješćuje cjelokupno hrvatsko nacionalno biće o herojstvu, o spremnosti, o žrtvi. U ovoj godini, kao doprinos, mali, skromni doprinos, ali vjerujem za buduće generacije iznimno značajan iskorak je povratak Rudijevog zrakoplova u Republiku Hrvatsku. Vjerujem da se sjećate koliko je domoljuba, poštovatelj lika i djela našeg Rudija došlo vidjeti taj avion nakon što je bio izložen ispred Ministarstva obrane RH, ali prije svega odati poštovanje i zahvalu Rudiju, podsjetio je.

Danas smo svjedoci 1872 nerazriješene sudbine nestalih u Domovinskom ratu

Kada govorimo o sudbini Rudija, neizostavno se moramo osvrnuti i na one bolne, možda najteže tri godine za cijelu obitelj našeg Rudija. Godine kada je Republika Hrvatska tražila istinu. Nažalost, i danas smo svjedoci 1872 nerazriješene sudbine nestalih u Domovinskom ratu. To je prioritet svih prioriteta, prvorazredno humanitarno pitanje kojim se bavi Ministarstvo hrvatskih branitelja i cijela Vlada. Na tom tragu ove godine smo prvi put donijeli Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, propisali čitav niz mjera i programa kako bismo intenzivirali pronalazak sudbina naših nestalih. To je jedna od naših najvažnijih aktivnosti, pored skrbi o hrvatskim braniteljima i članovima obitelji onih kojih više nema među nama, istaknuo je ministar.

Također, naglasio je kako su ovakvi susreti prigode da zastanemo na trenutak i razmotrimo trenutno stanje u Republici Hrvatskoj te da u našem zajedništvu pronađemo načine kako se nositi s izazovima koje nosi svaki novi dan, koje nosi novo vrijeme.

Danas ovdje iskazujemo zahvalu obitelji što je dala Rudija za Domovinu. Iskazujemo zahvalu svima onima koji su dali svoje živote i svoje zdravlje za slobodu koju danas uživamo. U ovoj prigodi, podsjećam i pozivam sve nas zajedno da uložimo dodatan napor kao društvo kako bi se prema hrvatskim braniteljima, a poglavito prema obiteljima naših poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja odnosili onako kako oni to zaslužuju.

Ministar Medved osvrnuo se i na izgradnju spomen-kuće Rudofa Perešina u njegovm rodnom naselju, poručivši: Neizmjerno mi je drago da ovdje možemo posvjedočiti inicijativi iz Stubice i da ćemo u partnerstvu Vlade, Grada Zagreba, županije i Stubice završiti hižu, dati svoj doprinos kako bi i taj objekt svjedočio istinu o Domovinskom ratu kroz ime i doprinos Rudolfa Perešina.

Svečani program u Društvenom domu uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

Pisane vijesti