Konferencija "Proces ekshumacije i identifikacije nestalih osoba na području Republike Hrvatske"

Slika /AM2017/Logo_mbrh (1) (Medium).png

U ponedjeljak, 28. kolovoza 2017. godine, u Zagrebu je održana konferencija posvećena stanju u procesu ekshumacije i identifikacije nestalih osoba na području Republike Hrvatske.

Uz predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale te čelnika Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, pomoćnika ministra Stjepana Sučića, sudionici konferencije bili su predstavnici udruga obitelji nestalih osoba okupljenih u Regionalnu koordinaciju udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, predstavnici tijela nadležnih za traženje nestalih osoba Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Kosovo, predstavnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske te tužiteljstava Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, predstavnici međunarodnih organizacija – ICMP, ICRC, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog Crvenoga križa i Crvenoga krsta Srbije te drugih tijela uključenih u rješavanje sudbine nestalih osoba na području Republike Hrvatske.

Konferenciju je organizirala Regionalna koordinacija udruga obitelji nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije kako bi ukazala na potrebu intenziviranja traženja nestalih osoba na području Republike Hrvatske te ubrzanja procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić podsjetio je kako se Republika Hrvatska s masovnim nestancima hrvatskih branitelja i civila suočila 1991. godine, uslijed oružane veliko-srpske agresije na Republiku Hrvatsku te kako je institucionalnu potragu za nestalima započela već iste godine. Od tada se, sukladno najvišim međunarodnim standardima, sustavno bavi rješavanjem pitanja nestalih osoba. Sudionike konferencije predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale informirao je o intenziviranju svih aktivnosti usmjerenih na rješavanje slučajeva nestalih osoba u 2016. i 2017. godini kao i o unaprjeđenju metodologije rada Uprave za zatočene i nestale. Istaknuo je kako, usprkos svim naporima, Republika Hrvatska danas još uvijek traga za 1.952 nestale osobe te zaključio kako je napredak u rješavanju sudbine osoba nestalih 1991./92. godine moguće očekivati tek punom suradnjom Republike Srbije: otvaranjem vojnih arhiva, proaktivnijim pristupom u istraživanjima slučajeva masovnih nestanaka i učinkovitijim istragama ratnih zločina.

Pisane vijesti