Ministar na trećem hodočašću hrvatskih branitelja Majci Božjoj Gorskoj

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Kolovoz/Lobor/11 pred crkvom krupna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hodočasnici su se u nedjelju, 27. kolovoza 2017. godine, u jutarnjim satima okupili ispred crkve sv. Ane u Loboru, nakon čega su u procesiji krenuli križnim putem kroz Zazidje, sve do Svetišta Majke Božje Gorske gdje je svetu misu predvodio loborski župnik, vlč. Vladimir Drnetić. 

Sudionici procesije bili su i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić. Obraćajući se hodočasnicima, ministar Medved naglasio je kako je upravo vjera bila spas i vodilja hrabrim hrvatskim braniteljima koji su iskrenog srca, s ponosom i molitvom krenuli u obranu Domovine noseći krunicu kao simbol vjere, snage i utjehe u najtežim trenucima. „Kad se čovjek nađe u mraku suočen s onime što nije od Boga, osjeća se izgubljeno, uplašeno, bespomoćno. I upravo tada i u tim trenucima podiže pogled prema gore! S punim povjerenjem, mi hrvatski branitelji, stavljali smo svoje misli i svoje živote u ruke Majke Božje vjerujući u Njezin zagovor, u Njenu pomoć, uzdajući se da će nam Ona pokazati ispravni put i biti tješiteljica na trnovitom putu očuvanja hrvatske suverenosti“, prisjetio se ministar i poručio kako i danas, kad izgrađujemo domovinu za buduće naraštaje, moramo njegovati istinske ljudske vrijednosti - mir i slogu, čast i dostojanstvo, zajedništvo i ljubav.
 
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar kazao je kako je ovo hodočašće prilika i trenutak da svoje misli posvetimo onima koji su dali najviše za stvaranje samostalne Republike Hrvatske, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, njihovim obiteljima kao i prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu. „Jedanaest i pol tisuća hrvatskih branitelja prošlo je kroz sve postrojbe, kroz sva ratišta, dali su veliki doprinos u stvaranju samostalne hrvatske. Danas su pred nama novi izazovi, poput izazova otvaranja novih radnih mjesta, da nam djeca ne odlaze u strane zemlje, da ovdje za njih stvaramo dobru budućnost, a s druge strane nikada ne smijemo zaboraviti vrijednosti Domovinskog rata“, istaknuo je župan.

Na hodočašću je bio i bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregorić koji se nakon mise obratio prisutnima: „Radujem se što je ovo treće hodočašće masovnije nego ikad prije, radujem se i obećanju koje je dao župan, da će zajedno s Ministarstvom podržati ovu manifestaciju, ovo hodočašće, koje mora postati tradicionalno. Naime, pomalo se zaboravlja trud naših ratnika, koji je ugrađen u našu domovinu.“

Po završetku svečanog misnog slavlja, održano je i prigodno druženje sudionika hodočašća Majci Božjoj Gorskoj koje, od 2015. godine, organiziraju hrvatski branitelji, invalidi i dragovoljci Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, na inicijativu loborskog župnika Vladimira Drnetića.

Pisane vijesti